Tele2 activeert als eerste provider 'Voice over LTE' - bellen over het 4G netwerk

Tele2 activeert als eerste provider 'Voice over LTE' - bellen over het 4G netwerk

29-03-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk , Toestellen


Tele2 heeft vandaag de primeur naar zich toegetrokken de eerste Nederlandse provider te zijn die het mogelijk maakt om te gaan bellen via het 4G netwerk. Tot op heden werden 4G netwerken in Nederland alleen gebruikt voor mobiele internetverbindingen.

Klanten van Tele2 zijn vanaf vandaag weer een stukje minder afhankelijk van het mobiele netwerk van T-Mobile, want Tele2 heeft vandaag als eerste provider in Nederland het zogenaamde 'Voice over LTE', kortweg 'VoLTE' oftwel 'bellen via het 4G netwerk' geactiveerd op haar 4G netwerk in Nederland. KPN, Vodafone en T-Mobile testen ook al jaren met deze mogelijkheid, maar hebben dit tot op heden nog niet commercieel geïmplementeerd in hun netwerken.

Bij KPN, Vodafone en T-Mobile is de druk om VoLTE te implementeren minder groot. Deze drie providers hebben ook de beschikking over een GSM (2G) netwerk en een UMTS (3G) netwerk. Beide providers handelen regulier telefoonverkeer via deze netwerken af.

Noodzaak

Tele2 is echter een unieke speler, zowel in Nederland als op mondiaal niveau. Tele2 is namelijk één van de weinige bedrijven in de wereld met een 4G-only netwerk. Dat betekent dat Tele2 alles via haar 4G netwerk moet afhandelen.

Tot op heden konden klanten van Tele2 alleen gebruik maken van het 4G netwerk voor hun dataverbinding. Voor telefoongesprekken werden klanten teruggeschakeld naar het GSM en UMTS netwerk van T-Mobile. Door de implementatie van VoLTE kunnen klanten van Tele2 vanaf vandaag ook bellen via het 4G netwerk van Tele2 en zet de provider een volgende stap in het onafhankelijk worden van T-Mobile.

Geschikte smartphone benodigd

Om te kunnen bellen via een 4G netwerk is een smartphone nodig die zowel 4G netwerken als VoLTE ondersteunt. Bij de meeste high-end smartphones die sinds vorig jaar op de markt zijn verschenen is dit het geval. Ook steeds meer middenklasse smartphones worden ondertussen voorzien van VoLTE ondersteuning.

Tele2 klanten die niet over een geschikte smartphone beschikken, blijven teruggeschakeld worden naar het GSM of UMTS netwerk van T-Mobile voor het afhandelen van hun telefoongesprekken.

In fases geactiveerd

Tele2 activeert vandaag VoLTE voor de eerste groep klanten. Op basis van de ervaringen van deze klanten zal Tele2 de mogelijkheid om te bellen via het 4G netwerk voor steeds meer klanten met een geschikte smartphone activeren. De volgorde waarin Tele2 zijn klanten aansluit, wordt bepaald op basis van het mobiele telefoon.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie