Samsung profiteert optimaal van afwezigheid concurrentie

05-04-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Samsung heeft in maart naar schatting 9,7 miljoen exemplaren van haar Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge verkocht. Daarmee liggen de verkoopaantallen circa 30 procent hoger dan bij de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge vorig jaar.

Samsung blijkt optimaal te kunnen profiteren van de aanhoudende afwezigheid van concurrerende smartphones. Tijdens het afgelopen Mobile World Congress, eind februari in Barcelona, presenteerde Samsung haar Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge. Iets meer dan twee weken later gingen de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge wereldwijd in de verkoop.

Tot op heden heeft Samsung geen enkele concurrentie gekregen voor haar Galaxy S7 modellen. De eveneens tijdens het Mobile World Congress gepresenteerde LG G5 is tot op heden nog steeds niet door LG uitgebracht. Ook HTC is dit jaar erg laat met de introductie van de verwachte HTC 10. Dit toestel wordt waarschijnlijk pas op 12 april gepresenteerd en komt waarschijnlijk pas op zijn vroegst eind deze maand in de winkels te liggen. Van haar meest geduchte concurrent - Apple - heeft Samsung vooralsnog niet veel te vrezen. De opvolgers voor de huidige Apple iPhone 6S en Apple iPhone 6S Plus komen op zijn vroegst pas in september.

Doordat Samsung tot op heden het alleenrecht lijkt te hebben op het high-end segment, heeft Samsung in maart wereldwijd maar liefst 9.7 miljoen exemplaren van haar Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge verkocht, schatten analisten op basis van de kwartaalcijfers van Samsung. Feitelijk heeft Samsung dit in slechts 20 dagen voor elkaar gekregen, want de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge gingen pas op 11 maart in de verkoop. De verkoopaantallen van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge liggen in de eerste maand behoorlijk hoger dan de verkoopaantallen van de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge vorig jaar. Toen gingen gecombineerd naar schatting 7 miljoen exemplaren over de toonbank.

Samsung Galaxy S7 Edge
Samsung Galaxy S7 Edge

Met de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge heeft Samsung dit jaar twee verschillende formaten smartphones uitgebracht. De 'normale' Galaxy S7 heeft namelijk een 5,1 inch groot beeldscherm, de Galaxy S7 Edge een 5,5 inch groot beeldscherm. Voor beide toestellen gebruikt Samsung de Super AMOLED beeldschermtechnologie, dat bekend staat om haar hoge contrast. De resolutie van het beeldscherm van beide toestellen is met 1440 x 2560 pixels (QHD) gelijk gebleven aan de Galaxy S6 familie.

Qua vormgeving lijkt de Samsung Galaxy S7 Edge als twee druppels water op haar voorganger
Qua vormgeving lijkt de Samsung Galaxy S7 Edge als twee druppels water op haar voorganger

Vormgeving nauwelijks gewijzigd

Qua vormgeving zijn de verschillen tussen de nieuwe Galaxy S7 toestellen en de Galaxy S6 toestellen van vorig jaar minimaal. Eén verbetering heeft Samsung in ieder geval wel doorgevoerd door nu ook de hoeken aan de achterzijde van de toestellen af te ronden. Hierdoor ligt de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge beter in de hand. Voorts steekt ook de cameramodule minder uit. Een grote vooruitgang is het feit dat de nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge volledig stof- en waterdicht zijn. Hiervoor zijn de toestellen IP68 gecertificeerd.

Exynos 8 processor met 4 gigabyte werkgeheugen

De Europese uitvoering van de Samsung Galaxy S7 wordt aangedreven door de Exynos 8 processor van Samsung. Dit is een 64-bit octa-core processor bestaande uit een zeer snelle 2,3 GHz quad-core processor en en een energiezuinige 1,6 GHz quad-core processor. Daarbij beschikken beide toestellen over maar liefst 4 gigabyte aan werkgeheugen. De applicatieprocessor is 50 procent sneller en de grafische processor tot 77 procent sneller dan de Exynos 7 chipset in de Galaxy S6 familie.

MicroSD geheugenkaartslot is terug

De interne opslagcapaciteit van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge bedraagt standaard 32 gigabyte. De kritiek die Samsung heeft gekregen op haar Galaxy S6 toestellen vanwege het ontbreken van een MicroSD geheugenkaartslot heeft het bedrijf ter harte genomen, want de opslagcapaciteit van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge kan weer uitgebreid worden met MicroSD geheugenkaarten van maximaal 200 gigabyte. Hiervoor zijn beide toestellen uitgerust met een gecombineerde sleuf voor de (nano) simkaart en een MicroSD geheugenkaart.

De normale Samsung Galaxy S7
De normale Samsung Galaxy S7

12-megapixelcamera

Op cameragebied heeft Samsung een hele opvallende stap gezet. De nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zijn namelijk uitgerust met een 12-megapixelcamera, terwijl de Galaxy S6 familie nog een 16-megapixelcamera had. Samsung claimt dat de 12-megapixelcamera ondanks haar lagere resolutie betere foto's zal afleveren dan de 16-megapixelcamera in de Galaxy S6 familie, vooral onder donkere omstandigheden. Aan de voorzijde van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge is een 5-megapixel frontcamera aanwezig.

De camera van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge steekt minder ver uit
De camera van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge steekt minder ver uit

De Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zijn volgens Samsung de eerste smartphones ter wereld met een zogenaamde Dual Pixel camerasensor. De 12 miljoen pixels in de camerasensor bestaan allemaal uit twee subpixels en kunnen individueel scherpstellen op het onderwerp. Hierdoor kan de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge onder normale lichtomstandigheden in 0,15 seconde scherpstellen (dit was 0,3 seconde bij de Galaxy S6 familie) en in 0,2 seconde onder donkere omstandigheden (dit was 0,85 seconde bij de Galaxy S6 familie). Deze Dual Pixel sensor staat volgens Samsung garant voor altijd scherpe foto's, zowel onder lichte als onder donkere omstandigheden.

Flink grotere accu's

Samsung heeft het voor elkaar gekregen de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge uit te rusten met flink grotere accu's. De normale Galaxy S7 heeft nu een accu van 3.000 mAh (i.p.v. 2.550 mAh). De Galaxy S7 Edge heeft een accu van maar liefst 3.600 mAh (in plaats van 2.600 mAh). Daarmee zouden beide toestellen een aanzienlijk beter uithoudingsvermogen moeten bieden ten opzichte van hun voorgangers. Doordat beide toestellen direct uit de doos draaien op Android 6.0 Marshmallow, beschikken beide toestellen ook over de 'Doze' functie uit Android, die het energieverbruik verder verlaagd.

Uiteraard ondersteunen beide smartphones draadloos opladen. Dankzij de nieuwste technieken kunnen beide toestellen 63 tot 69 procent sneller draadloos opgeladen worden dan de Galaxy S6 familie. Bij de Galaxy S7 duurt een volledige draadloze oplaadcyclus 130 minuten, bij de Galaxy S7 Edge 150 minuten.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge zijn sinds 11 maart nagenoeg wereldwijd verkrijgbaar. De Samsung Galaxy S7 heeft een verkoopadviesprijs van 699 euro. De Samsung Galaxy S7 Edge gaat 799 euro kosten. Meer informatie en alle specificaties zijn verzameld op onderstaande overzichtspagina's:

Samsung Galaxy S7 overzichtspagina
Samsung Galaxy S7 Edge overzichtspagina

Meer zien en lezen over de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge?

In de afgelopen weken heeft GSM Helpdesk al ontzettend veel verteld en geschreven over de twee nieuwe flagship-smartphones van Samsung voor 2016. Hieronder een overzicht van de belangrijkste artikelen en video's:

Lang verwachte introductie Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge is een feit!
VIDEO: Hands-on met de Samsung Galaxy S7 Edge
Preview: Is de Samsung Galaxy S7 Edge een revolutie of slechts een evolutie?
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie