'Apple krijgt dit jaar met krimp in verkoop iPhones te maken'

'Apple krijgt dit jaar met krimp in verkoop iPhones te maken'

06-04-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


De afgelopen jaren leken de bomen tot in de hemel te groeien. Ieder jaar wist Apple opnieuw meer iPhones te verkopen. Een vooraanstaande analist voorspelt nu dat er dit jaar een einde aan deze ogenschijnlijk eindeloze groei gaat komen en Apple voor het eerst met een krimp geconfronteerd gaat worden.

Acht jaar lang wist Apple ieder jaar weer opnieuw haar verkooprecords van Apple iPhones uit eerdere jaren te breken. Men hoeft dan ook geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te weten dat er op een gegeven moment een plafond bereikt wordt. Dat plafond lijkt Apple dit jaar bereikt te hebben.

In het laatste kwartaal van 2015 was al zichtbaar dat het aantal verkochte iPhones nog maar marginaal was gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. Toen voorspelde GSM Helpdesk al dat 2016 een uitdagend jaar zou gaan worden voor Apple, al gaat GSM Helpdesk er vooralsnog vanuit dat Apple dit jaar onder invloed van de Apple iPhone 7 nog één keer groei zal laten zien.

iPhone verkopen dit jaar onder de 200 miljoen

De vooraanstaande analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities, die in het verleden heeft bewezen over uitstekende bronnen te beschikken rondom Apple, ziet de toekomst van het bedrijf rondom iPhones somberder in. Ming-Chi Kuo voorspelt dat Apple dit jaar tussen de 190 en 210 miljoen iPhones gaat verkopen, waarbij het scenario dat de verkoopaantallen onder de 200 miljoen gaan duiken het meest voor de hand ligt.

iPhone 7 gaat Apple niet redden

Volgens Ming-Chi Kuo gaat de Apple iPhone 7 de aanhoudende groei van Apple niet meer redden. Zoals de afgelopen maanden al is uitgelekt, lijkt het erop dat de Apple iPhone 7 meer een evolutionaire opvolger van de Apple iPhone 6S gaat worden, dan een revolutionair nieuw model. Qua vormgeving zou het toestel nagenoeg gelijk zijn aan de iPhone 6S en de functionele verbetering, zoals de veel besproken duo-camera, zal voor minder mensen een reden zijn de iPhone 7 aan te schaffen, zo denkt Ming-Chi Kuo.

Voorheen was het de traditie van Apple om iedere twee jaar een geheel nieuw model te presenteren. Op dit moment lijkt het erop dat Apple een jaar extra moet 'wachten' om een revolutionair model te kunnen introduceren. In de iPhones voor 2017 worden namelijk AMOLED beeldschermen verwacht die Apple de mogelijkheid geeft geheel nieuwe design mogelijkheden aan te boren. Deze AMOLED beeldschermen zijn naar verluidt dit jaar nog niet beschikbaar voor iPhones.

Opkomende markten bieden geen compensatie

Apple heeft daarnaast ook nog met een ander probleem te kampen. De groei in de verkoop van iPhones is de afgelopen jaren vooral gestuwd door opkomende markten. Ook deze markten raken verzadigd. De vraag uit ontwikkelde markten laat al jaren op rij een dalende vraag zien naar iPhones, opkomende markten kunnen deze afgenomen vraag niet compenseren, waardoor de afzet van iPhones zal gaan krimpen.

Overigens zal Apple van een kleine krimp niet echt wakker liggen. Apple is momenteel samen met Samsung één van de weinige fabrikanten die winst maakt op de verkoop van smartphones. Sterker nog: ruim 90 procent van alle winst die in de smartphonemarkt wordt gemaakt vloeit naar Apple. Op kwartaalbasis maakt Apple alleen al met haar iPhones een winst van tussen de 10 en 20 miljard dollar, astronomische bedragen in vergelijking met de marginale winsten of zelfs flinke verliezen die andere smartphone fabrikanten maken.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie