Componenten iPhone 7 wijzen op dubbele camera en grote opslagcapaciteit

23-05-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Dit weekend zijn op het Chinese Weibo foto's opgedoken van componenten waarvan gesuggereerd wordt dat het om materiaal voor de nieuwe Apple iPhone 7 gaat. Het betreffen dubbele camera's en grote geheugenmodules.

De geruchten over de nieuwe Apple iPhone 7 gaat permanent op en neer. Het ene gerucht wijst op het gebruik van een enkele camerasensor, andere geruchten wijzen juist op het gebruik van een dubbele camerasensor. Hierdoor is tot op heden nog steeds niet volledig duidelijk welke geruchten kloppen.

Componenten Apple iPhone 7
Componenten Apple iPhone 7

Via de Chinese tegenhanger van Twitter, de microblog-site Weibo, zijn afgelopen weekend foto's opgedoken van componenten die aan de Apple iPhone 7 zouden toebehoren. De foto's zijn ook op Twitter geplaatst Op de foto's is een camera module zichtbaar met een dubbele camerasensor. Voorts worden drie verschillende geheugenmodules getoond met een opslagcapaciteit van 16, 64 en 256 gigabyte.

Tegenstrijdige geruchten

Hoewel nog steeds niet duidelijk is of de uiteindelijke Apple iPhone 7 uitgerust zal zijn met een dubbele camera, wijzen de geruchten al geruime tijd in deze richting. Het gebruik van een dubbele camera zou de foto- en videokwaliteit van foto's en video's die met de iPhone 7 gemaakt worden aanzienlijk moeten verbeteren.

Techniek is niet nieuw

De toepassing van dubbele camera's in smartphones is zeker niet nieuw. HTC en LG paste al in 2011 en 2012 een dubbele camera toe op de HTC Evo 3D en de LG Optimus 3D en de LG Optimus 3D Max. Deze toestellen waren dankzij hun dubbele camera's in staat om vanuit twee verschillende hoeken dezelfde foto's of video's te maken. Mede dankzij een speciaal 3D beeldscherm waren beide toestellen vervolgens in staat om de gemaakte foto's en video's in 3D weer te geven volgens het principe van Lenticular 3D kaarten.

Duidelijke trend

Momenteel is de trend zichtbaar dat steeds meer smartphones uitgevoerd worden met een dubbele camera. Eind vorig jaar bracht LG de LG V10 uit. Dit toestel heeft een dubbele camera aan de voorzijde om groothoek-selfies zonder vervorming te kunnen maken. Ook de gloednieuwe LG G5 heeft een dubbele camera. Deze dubbele camera bevindt zich aan de achterzijde van het toestel. De twee cameralenzen opereren onafhankelijk van elkaar, waarbij één van de twee cameralenzen een 135-graden groothoeklens heeft.

In 2014 gebruikte HTC in de HTC One M8 een dubbele UltraPixel camera met dezelfde reden als Apple om de fotokwaliteit te verhogen. Ook Huawei past af en toe dubbele camera's toe in smartphones voor een betere foto- en videokwaliteit, zoals recentelijk in de nieuwe Huawei P9 en de (Huawei) Honor 6 Plus. Voorts zijn in diverse toestellen van de Chinese fabrikanten ZTE en Xolo een duo-camera terug te vinden.

Bij deze cameraconfiguratie van de Huawei P9 gaat het om een kleuren- en een zwart-wit camera voorzien van Leica lenzen. Door de combinatie van een dubbele camera weet de Huawei P9 naar verluidt dezelfde kenmerkende kleurweergave en tijdloosheid weer te geven waar camera's van Leica om bekend staan.

Vele mogelijkheden

De verschillende manieren waarop smartphone fabrikanten met dubbele camera's omgaan laat zien hoeveel mogelijkheden dubbele camera's bieden. Apple zou de dubbele camera vooral willen inzetten om de fotokwaliteit te verbeteren door de beelden die met beide camera's gemaakt worden over elkaar heen te leggen.

Opslagcapaciteit nieuwe Apple iPhone 7

Naast de dubbele camera zijn op de foto's die naar buiten zijn gekomen ook geheugenchips zichtbaar van 16, 64 en 256 gigabyte. Hiermee wordt de suggestie gewekt dat de Apple iPhone 7 in drie verschillende geheugenformaten uitgebracht zal gaan worden en dat Apple nog steeds geen afscheid zal nemen van de gewraakte 16 gigabyte versie.

Naar huidige maatstaven is een smartphone met een interne opslagcapaciteit van 16 gigabyte zonder uitbreidingsmogelijkheden niet meer toereikend. De hoop was dan ook dat Apple de minimale opslagcapaciteit zou opkrikken naar 32 gigabyte. Naast de drie geheugenformaten op de foto is het overigens de verwachting dat Apple ook nog een 128 gigabyte uitvoering van de Apple iPhone 7 zal uitbrengen.

Korreltje zout

Zoals altijd moet de berichtgeving met een korreltje zout genomen worden. Vooral de geruchten over de camera van de nieuwe Apple iPhone 7 zijn dermate tegenstrijdig dat momenteel nog steeds niet met zekerheid gezegd kan worden welke geruchten wel of niet kloppen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie