86 procent Nederlanders bezit een smartphone

86 procent Nederlanders bezit een smartphone

28-06-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Nederlandse ouderen zijn momenteel de motor achter de groei in de Nederlandse smartphonemarkt, blijkt uit de jongste cijfers van Telecompaper. Doordat steeds meer ouderen een smartphone aanschaffen ligt de zogenaamde 'penetratiegraad' ondertussen al op 86 procent.

Uit de jongste cijfers van Telecompaper blijkt dat de Nederlandse smartphone markt nog steeds groeit. Afgelopen jaar is het smartphonebezit in Nederland met 5 procent gegroeid. Momenteel bezit 86 procent van alle Nederlanders boven de 12 een smartphone, zo blijkt uit het Dutch Smartphone Users rapport van Telecompaper.

Oudere generaties stuwen groei

Het zijn vooral ouderen waaraan de markt de huidige groei te danken heeft. Nagenoeg alle Nederlanders onder de 30 jaar bezitten namelijk al een smartphone. In de leeftijdscategorie 50 tot 64 jarigen is het smartphonebezit in één jaar tijd met 17 procentpunten gestegen van 67 procent in het eerste kwartaal van 2015 naar 84 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Ook in de leeftijdscategorie 65 tot 80 jarigen is het smartphonebezit in één jaar tijd met 9 procentpunten gegroeid naar 63 procent.

Minder online gekocht

Doordat steeds meer ouderen een smartphone kopen, signaleert Telecompaper een opvallende omgedraaide trend dat smartphones weer vaker in reguliere winkels worden gekocht en minder vaak online. In het eerste kwartaal van dit jaar gaf 42 procent van alle Nederlanders aan hun smartphone online gekocht te hebben. Een jaar eerder was dit nog 47 procent. Ook dit waarschijnlijk door de oudere generatie 'veroorzaakt'. Ouderen zijn over het algemeen eerder geneigd in een fysieke winkel te kopen dan online.

Samsung onbetwist marktleider

Volgens Telecompaper heeft Samsung in Nederland een absolute marktleiderspositie met een marktaandeel van 45 procent. Apple heeft een marktaandeel van 28 procent, drie procentpunten meer dan vorig jaar. Tussen Samsung en Apple signaleert Telecompaper een tegengestelde trend. Het iPhone bezit neemt toe naar mate de leeftijd lager wordt, terwijl het bezit van Samsung smartphones toeneemt naar mate de leeftijd hoger wordt.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie