Grote telecomproviders proberen EU te chanteren met uitstel 5G

Grote telecomproviders proberen EU te chanteren met uitstel 5G

07-07-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Diverse grote Europese providers hebben gedreigd pas later een 5G netwerk uit te gaan rollen als de Europese Commissie de regelgeving rondom netneutraliteit niet afzwakt. De Europese Commissie stuurt juist aan op Europese voorsprong met 5G netwerken.

Diverse grote Europese telecomproviders, met netwerken in meerdere EU-landen, hebben gedreigd pas later te zullen gaan investeren in de uitrol van 5G netwerken in Europa op het moment dat de Europese Commissie haar netneutraliteitsregels niet afzwakt of veranderd. De providers lijken de EU te willen 'chanteren' met haar voornemen om Europa een voorsprong op het gebied van 5G te geven.

Europa heeft de afgelopen jaren een achterstand opgelopen ten opzichte van de Verenigde Staten en diverse Aziatische landen omdat de uitrol van 4G netwerken hier pas laat op gang kwam. Op het gebied van 5G moet Europa weer een koppositie krijgen, zo vindt de Europese Commissie.

Dreiging met uitstellen 5G investeringen

Grote telecomproviders als Deutsche Telecom, Vodafone, Telecom Italia en Britisch Telecom zien in de ambitie van de Europese Unie onderhandelingsruimte om af te komen van de voor hen nadelige netneutraliteitsregelgeving. In een manifest, ondertekent door de CEO's van diverse grote Europese telecomproviders wordt gedreigd met het uitstellen van inversteringen in 5G netwerken als de netneutraliteitsregels niet worden afgezwakt. Dat meldt The Financial Times vandaag.

Sinds kort is netneutraliteit in Europees verband geregeld. Deze regelgeving zorgt ervoor dat aanbieders van internet geen verschil mogen maken in snelheid en tarifering van verschillend internetverkeer. Nederland was in 2011 het tweede land ter wereld die strikte netneutraliteit invoerde toen Nederlandse providers plannen uitte om een soort van YouTube en WhatsApp belasting in te gaan voeren.

Slachtofferrol

Telecomproviders zijn van mening dat de netneutraliteitsregelgeving voor hen zeer nadelig uitpakt. Diverse zogenaamde 'over the top' spelers, als WhatsApp, YouTube, Netflix en Spotify verdienen in de ogen van telecomproviders bakken met geld, verbruiken grote hoeveelheden dataverkeer of kannibaliseren de omzet van telecomproviders zonder dat de provider die de netwerken moet bouwen, onderhouden en alles moet faciliteren hier van mee kan profiteren.

Volgens het manifest van de telecomproviders zorgt de netneutraliteitsregelgeving ervoor dat er veel onzekerheid bestaat bij providers over de terugverdientijd van investeringen in 5G netwerken en op basis van deze onzekerheid besloten moet worden om investeringen voorlopig uit te stellen.

Handje-klap

Als 'handreiking' doen de providers de Europese Commissie een voorstel om de netneutraliteitsregelgeving af te zwakken in ruil voor een blofte dat in 2020 in ieder Europees land tenminste één stad voorzien is van een 5G netwerk, waarmee Europa haar voorsprong op het gebied van 5G zou kunnen veiligstellen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10