BlackBerry heeft nog steeds niet officieel afscheid genomen van BlackBerry 10

BlackBerry heeft nog steeds niet officieel afscheid genomen van BlackBerry 10

12-07-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Ondanks dat het al ruim een jaar geleden is dat BlackBerry voor het laatst een smartphone heeft uitgebracht die draait op haar eigen BlackBerry 10 besturingssysteem en op de roadmap van BlackBerry enkel nog Android toestellen staan, heeft het bedrijf naar eigen zeggen nog steeds geen afscheid genomen van haar eigen BlackBerry 10 besturingssysteem.

Al geruime tijd wordt door de internationale media gespeculeerd dat BlackBerry geen smartphones meer zal uitbrengen die draaien op het BlackBerry 10 besturingssysteem, het eigen smartphone besturingssysteem van BlackBerry. Ondanks dat BlackBerry al meer dan een jaar geen smartphones heeft uitgebracht die draaien op dit besturingssysteem, wil BlackBerry de komst van nieuwe smartpthones die draaien op BlackBerry 10 nog steeds niet uitsluiten.

De laatste smartphone van BlackBerry die draaide op BlackBerry 10 was de BlackBerry Leap. Dit toestel werd op 3 maart 2015 gepresenteerd. Na de introductie van de BlackBerry Leap is het lang stil gebleven. Eind vorig jaar volgde de introductie van de BlackBerry Priv, de eerste smartphone van BlackBerry die draait op Android.

Enkel Android smartphones op de roadmap

De afgelopen weken zijn veel details uitgelekt over de roadmap van BlackBerry. Bekend is dat BlackBerry tot aan begin 2017 tenminste drie nieuwe smartphones op haar roadmap heeft staan. Alle drie deze toestellen draaien naar verluidt op Android. Er is dus vooralsnog geen zicht op de komst van een nieuw BlackBerry 10 toestel. Desondanks blijft BlackBerry ten stelligste ontkennen dat het bedrijf reeds afscheid heeft genomen van haar eigen BlackBerry 10 besturingssysteem.

Veel te laat

De ontwikkeling van het BlackBerry 10 besturingssysteem heeft veel langer geduurd dan gepland. De voorloper van het BlackBerry 10 besturingssysteem was gebaseerd op JAVA. Doordat de huidige eigenaar van Java, Oracle, het JAVA platform niet verder ontwikkelde, liep ook BlackBerry vast bij de ontwikkeling van haar besturingssysteem. BlackBerry is daarop een nieuw eigen besturingssysteem gaan ontwikkelen dat uiteindelijk in 2013 als BlackBerry 10 werd gepresenteerd. Deze ontwikkeling van BlackBerry 10 heeft twee jaar langer geduurd dan gepland en wordt mede gezien als oorzaak dat BlackBerry vandaag de dag nauwelijks nog een rol van betekenis heeft in de smartphone markt.

Kans op nieuw BlackBerry 10 toestel lijkt gering

Sinds begin 2013 heeft BlackBerry totaal 8 smartphones uitgebracht die draaien op BlackBerry 10. Indien de roadmap van BlackBerry aangehouden wordt, heeft BlackBerry begin volgend jaar in één jaar tijd al de helft van dit aantal toestellen met Android uitgebracht. Door de markt wordt deze sterke focus gezien als signaal dat BlackBerry haar eigen BlackBerry 10 besturingssysteem heeft losgelaten. BlackBerry zelf zal dit voorlopig blijven ontkennen om gebruikers en ontwikkelaars niet weg te jagen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie