Nederlandse vrouw wint rechtszaak tegen Apple om garantie

Nederlandse vrouw wint rechtszaak tegen Apple om garantie

12-07-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Een Nederlandse vrouw is door de kantonrechter in Amsterdam in het gelijk gesteld in een rechtszaak die de vrouw had aangespannen tegen Apple. Inzet van de zaak was een defecte iPhone 6 Plus die Apple wilde vervangen door een gereviseerde gebruikte iPhone.

Het kantongerecht in Amsterdam heeft een Nederlandse vrouw in het gelijk gesteld nadat de vrouw Apple voor de rechter daagde om haar garantiebeleid. De vrouw kocht in december 2015 een gloednieuwe Apple iPhone 6 Plus ter waarde van 799 euro. In augustus 2015 wilde het toestel niet meer aan en kon ook niet meer door Apple gerepareerd worden.

Aangezien het toestel zowel nog onder de wettelijke garantie van 2 jaar viel en onder Apple's garantie van 1 jaar, bood Apple de vrouw een vervangend toestel aan. Het ging hier, zoals altijd bij Apple, om een zogenaamd 'refurbished model', oftewel een tweede hands exemplaar dat volledig is schoongemaakt en eventueel is gerepareerd.

Niet akkoord met refurbished model

Gezien haar iPhone pas 8 maanden oud was, ging de Nederlandse vrouw niet akkoord met het aanbod van Apple. De vrouw was van mening dat Apple haar een volledig nieuwe iPhone moest verstrekken. Apple wilde hier niet in meegaan. Daarop heeft de vrouw haar aankoop schriftelijk ontbonden en eiste haar aankoopbedrag van 799 euro terug.

Uiteindelijk heeft de vrouw Apple voor het Amsterdamse kantongerecht moeten slepen om haar gelijk te halen. Ook de rechter deelde de visie van de vrouw en vonniste dat Apple het toestel had moeten vervangen door een nieuw exemplaar. Aangezien de vrouw de aankoop rechtsgeldig heeft ontbonden, is Apple nu gehouden aan de volledige terugbetaling van de aanschafprijs van de iPhone.

Positieve uitspraak voor het consumentenrecht

De uitspraak heeft waarschijnlijk vergaande gevolgen voor de manier waarop Apple haar garantie in Nederland in de toekomst moet uitvoeren. Met deze uitspraak staat zwart op wit vast dat consumenten bij een niet te repareren defect geen genoegen hoeven te nemen met een gereviseerde tweedehands iPhone als vervanging.

Apple kreeg er in de rechtszaak van de rechter flink van langs. In zijn vonnis stelde de rechter: "Van een iPhone van 799 euro mag een koper verwachten dat deze niet al na acht maanden onherstelbaar defect is, gelet op haar eigen garantieregeling van een jaar is ook Apple die mening toegedaan."

Vonnis

De kantonrechter heeft Apple veroordeeld tot het volledig vergoeden van de Apple iPhone 6 Plus aan de vrouw. Daarnaast dient Apple de kosten van de rechtszaak te betalen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie