Vodafone en Ziggo doen Europese Commissie toezeggingen voor goedkeurig fusie

Vodafone en Ziggo doen Europese Commissie toezeggingen voor goedkeurig fusie

14-07-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Vodafone en Ziggo hebben de Europese Commissie diverse concessies aangeboden om goedkeuring te krijgen voor hun voorgenomen fusie. Begin dit jaar maakte Ziggo en Vodafone bekend in Nederland samen te willen gaan.

De Europese Commissie onderzoekt momenteel de voorgenomen fusieplannen tussen Ziggo en Vodafone. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijke invloed van de fusie op de concurrentie in Nederland en op Europees niveau. Met deze fusie ontstaat na KPN een tweede bedrijf met zowel een landelijk vast netwerk als een landelijk dekkend mobiel netwerk. Ziggo en Vodafone kondigde in februari aan in Nederland te willen gaan fuseren.

Wanneer de Europese Commissie onvoorwaardelijk toestemming zou geven voor de fusie tussen Ziggo en Vodafone, ontstaat naast KPN een tweede zeer dominante speler op de Nederlandse markt. KPN is momenteel marktleider en een behoorlijk dominante speler.

Regulering om concurrentieverstoring te voorkomen

Omdat KPN eigenaar is van een landelijk vast netwerk, dat het bedrijf van oudsher exploiteert, zijn richting KPN diverse reguleringsmaatregelen van kracht die ervoor moeten zorgen dat KPN haar dominante positie niet kan misbruiken en er voldoende concurrentie in Nederland is. Zo heeft KPN bijvoorbeeld de verplichting om haar vaste netwerk opengesteld te houden voor concurrenten zodat concurrenten diensten kunnen aanbieden via het netwerk van KPN

Met de voorgenomen fusie tussen Ziggo en Vodafone ontstaat een tweede speler met een vergelijkbare grootte en dominantie als KPN. In een markt waarin er slechts twee spelers zijn die het daadwerkelijk voor het zeggen hebben, kan de concurrentie ernstig verstoord worden. Het is dan ook de verwachting dat de Europese Commissie enkel op voorwaarden toestemming zal geven voor de voorgenomen fusie tussen Ziggo en Vodafone.

Toezeggingen

Volgens Reuters hebben Ziggo en Vodafone reeds voorstellen gedaan richting de Europese Commissie om goedkeuring te krijgen voor de fusie. Hoewel er geen details bekend zijn over de concessies die Ziggo en Vodafone bereid zijn te doen, lijkt het voor de hand te liggen dat Ziggo haar vaste netwerk ook zal gaan openstellen voor concurrenten. Op dit moment wordt het vaste kabelnetwerk van Ziggo enkel door Ziggo geëxploiteerd en kunnen concurrenten - tot frustratie van KPN - geen diensten over het kabelnetwerk van Ziggo aanbieden. 

Tweede grote concentratie

Ziggo heeft zelf al een grote overname achter de rug. Vorig jaar nam Liberty Global, destijds in Nederland eigenaar van UPC, het Nederlande kabelbedrijf Ziggo over. In plaats van UPC werd de merknaam 'Ziggo' aangenomen voor het nieuwe kabelbedrijf. Dankzij de samengang van UPC en Ziggo ontstond eind vorig jaar een nagenoeg landelijk kabelnetwerk. Ook deze samengang is onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese Commissie. Tot frustratie van KPN werden bij Ziggo echter geen verplichtingen opgelegd om het kabelnetwerk open te stellen voor concurrenten.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10