Jailbreak voor iOS 9.2 en hoger beschikbaar

Jailbreak voor iOS 9.2 en hoger beschikbaar

26-07-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Een Chinees team aan hackers en ontwikkelaars verenigd onder de naam 'Pangu' heeft software uitgebracht waarmee diverse Apple iPhones, iPads en iPod Touch muziekspelers 'gejailbreakt' kunnen worden.

Al sinds de komst van de eerste Apple iPhone in 2007 spelen hackers / ontwikkelaars en Apple een kat-en-muis spel met elkaar. Voor bijna iedere versie van iOS is een zogenaamde 'jailbreak' beschikbaar, een manier waarop 'iDevices' (Apple iPhones, iPads en iPod Touch muziekspelers red.) gekraakt kunnen worden. Jailbreaks maken gebruik van lekken en kwetsbaarheden in het iOS besturingssysteem. Apple onderzoekt uiteraard de jailbreaks en dicht de misbruikte kwetsbaarheden doorgaans in de volgende versie van haar iOS besturingssysteem waardoor het gebruik van de jailbreak niet meer mogelijk is.

Meer mogelijkheden en rechten

Na het uitvoeren van een jailbreak op een iPhone, iPad of iPod Touch krijgen gebruikers van deze apparaten meer mogelijkheden. Zo is het na een jailbreak mogelijk om apps buiten de Apple App Store om te installeren. Ook voegen jailbreaks vaak aanvullende instellingsmogelijkheden toe aan iDevices en maakt het mogelijk om de simlock van iPhones te verwijderen (indien aanwezig).

Opmerkelijke timing

Het Chinese hackers- en ontwikkelaarscollectief 'Pangu' heeft een nieuwe jailbreak methode uitgebracht voor alle iDevices die draaien op iOS 9.2 of hoger (momenteel tot en met iOS 9.3.3). De timing van het uitbrengen van deze jailbreak is opmerkelijk. De verwachting is namelijk dat Apple geen nieuwe update meer zal uitbrengen voor iOS 9 en het huidige iOS 9.3.3 de laatste versie van iOS 9 zal zijn. Begin september wordt de beschikbaarheid van iOS 10 verwacht. Pangu lijkt dus bewust gewacht te hebben met het uitbrengen van haar jailbreak zodat iOS 9 gebruikers er zo lang mogelijk 'plezier' van kunnen hebben.

Software

De jailbreak moet uitgevoerd worden vanaf een Windows computer. Hiervoor heeft Pangu software ontwikkeld. Deze software is vooralsnog alleen beschikbaar in het Chinees, al volgt doorgaans vrij snel een Engelstalige versie. De software kraakt de verbonden iPhone, iPad of iPod Touch en installeert wat aanvullende apps op het toestel. Mogelijk volgt later nog een versie van de software voor het Mac OS X besturingssysteem van Apple zodat een jailbreak ook vanaf een Mac uitgevoerd kan worden.

Permanente jailbreak via omweg

Pangu is er vooralsnog niet in geslaagd een permanente jailbreak voor elkaar te krijgen. Wanneer de iPhone, iPad of iPod Touch na de jailbreak wordt herstart, vervalt de jailbreak weer. Dit heeft Pangu echter voorzien door tijdens het jailbreak process de app 'PP' te installeren. Wanneer na een herstart van een iPhone, iPad of iPod Touch de 'PP' app geopend wordt, wordt het toestel direct weer gejealbreakt.

Naast het feit dat de nieuwe jailbreakmethode enkel werkt op iDevices die draaien op iOS 9.2 tot en met iOS 9.3.3, werkt de jailbreak ook enkel op iDevices met een 64-bit processor. De Apple iPhone 5S en hoger, de Apple iPad Mini 2 en hoger, de Apple iPad Air en hoger alsmede de 6e generatie Apple iPod Touch zijn voorzien van een 64-bit processor.

Gezond wantrouwen

Hoewel Pangu al enkele jaren bekend is als ontwikkelaar van jailbreaks, worden de jailbreaks altijd vrij kritisch ontvangen omdat nooit geheel duidelijk is wat de jailbreaks op de achtergrond nog meer doen in toestellen. Tijdens het jailbreaken is het namelijk een koud kunstje om ook bijvoorbeeld malware te installeren op iDevices.

Niet voor doorsnee gebruikers

Voor Nederlandse en Belgische gebruikers van iDevices heeft het jailbreaken van iDevices weinig toegevoegde waarde behalve wanneer gebruikers apps buiten de App Store om willen installeren of meer rechten en mogelijkheden wil krijgen over het iDevice. Voor doorsnee gebruikers ontraadt GSM Helpdesk dan ook het toepassen van een jailbreak aangezien deze een iDevice ook potentiëel kwetsbaar maakt.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie