Vodafone en Ziggo krijgen goedkeuring voor oprichting joint venture

Vodafone en Ziggo krijgen goedkeuring voor oprichting joint venture

03-08-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Vodafone en Ziggo mogen in Nederland samen verder gaan. De Europese Commissie heeft de voorgenomen oprichting van een joint venture tussen Vodafone en Ziggo onder voorwaarden goedgekeurd.

Vodafone en Ziggo hebben vandaag formeel toestemming gekregen van de Europese Commissie om een joint venture tussen beide bedrijven op te gaan zetten in Nederland. In februari spraken Vodafone en Ziggo al de voornemens uit om de Nederlandse activiteiten te gaan bundelen.

Vodafone en Ziggo stappen op gelijkwaardige voet in een 50/50 verhouding in de joint venture. Om op gelijkwaardig voet in te kunnen stappen, betaalt Vodafone een 'instapfee' van 1 miljard euro.

Tweede speler met vast én mobiel netwerk

Met de oprichting van een joint venture tussen Vodafone en Ziggo ontstaat na KPN een tweede telecombedrijf met zowel een fysiek vast- als mobiel netwerk. Vodafone is in Nederland naar klantenaantal gemeten de tweede grootste mobiele aanbieder met iets meer dan 5 miljoen mobiele klanten. Ziggo heeft in Nederland 4,2 miljoen klanten die televisie afnemen, 3,1 miljoen klanten met een vaste internet aansluiting en 2,6 miljoen klanten met een vaste telefoonaansluiting.

Vodafone was al langer bezig om haar activiteiten uit te breiden richting de vaste markt. Onder de naam 'Vodafone Thuis' biedt Vodafone vast internet, vaste telefonie en televisie via het koper- en glasvezelnetwerk van KPN en bedient daarmee momenteel 123.000 klanten. Andersom was ook Ziggo al langer bezig met activiteiten in de mobiele markt. Via het mobiele netwerk van Vodafone bedient Ziggo Mobiel reeds 197.000 mobiele klanten.

Voorwaarden

Om te voorkomen dat de nieuwe combinatie Vodafone-Ziggo te dominant in de Nederlandse markt wordt, heeft Vodafone de verplichting gekregen om haar huidige vaste activiteiten middels Vodafone Thuis te verkopen. Vodafone is akkoord gegaan met deze voorwaarden, wat de weg vrij heeft gemaakt om de oprichting van de joint venture tussen Ziggo en Vodafone goed te keuren.

Unieke situartie

Door de oprichting van een joint venture tussen Vodafone en Ziggo ontstaat er vanuit mondiaal opzicht een unieke situatie in Nederland. Naast KPN krijgt Nederland met de combinatie Ziggo-Vodafone nu een tweede telecombedrijf met zowel een vast- als een mobiel netwerk. In veel landen is slechts één bedrijf actief met een vast netwerk. Volgens Ziggo en Vodafone zal dit dan ook goed uitpakken voor de concurrentie in Nederland. De Europese Commissie lijkt deze visie te delen.

Door de schaal- en synergievoordelen die beide bedrijven kunnen behalen wordt het goedkoper om gecombineerde vaste- en mobiele diensten aan te bieden waardoor Ziggo en Vodafone kunnen concurreren tegen KPN. Dit zal naar verwachting een gunstig effect hebben op de prijzen voor vaste en mobiele diensten in Nederland.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10