BlackBerry DTEK50 in Nederland als één van de eerste landen in de verkoop

11-08-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


BlackBerry is vandaag gestart met de verkoop van haar nieuwste smartphone: de BlackBerry DTEK50. Nederland behoort - zoals GSM Helpdesk eerder al voorspelde - tot het selecte groepje landen waar deze nieuwe BlackBerry smartphone als eerste in de verkoop gaat.

De nieuwe BlackBerry DTEK50 smartphone, die eind juli door BlackBerry werd gepresenteerd, is vanaf vandaag officieel verkrijgbaar in Nederland. Het toestel is fysiek op voorraad bij onder andere Coolblue, Mobiel.nl en Belsimpel voor 339 euro. Daarmee behoort Nederland tot het selecte groepje landen waar deze nieuwe BlackBerry smartphone als eerste in de verkoop is gegaan Eerder deze maand meldde bronnen al aan GSM Helpdesk dat Nederland de primeur zou krijgen met de BlackBerry DTEK50.

BlackBerry DTEK50
BlackBerry DTEK50

Kopie van Alcatel Idol 4

De BlackBerry DTEK50 is nagenoeg een kopie van de Alcatel Idol 4, zowel qua design als qua specificaties. Dit komt omdat de BlackBerry DTEK50 is ontwikkeld en geproduceerd door de Chinese smartphonefabrikant TCL, het moederbedrijf van Alcatel. BlackBerry besteedt de ontwikkeling en productie van smartphones nu uit om kosten te besparen.

Eén van de meest veilige Android smartphones

Hoewel de BlackBerry DTEK50 hardwarematig een kopie van de Alcatel Idol 4 is, heeft BlackBerry er met eigen software er wel voor gezorgd dat het toestel één van de meest veilige Android smartphones van dit moment is. Op de BlackBerry DTEK50 is de zogenaamde 'DTEK-app' van BlackBerry geïnstalleerd die gebruikers van de smartphone bewust maakt van veiligheidsrisico's en hun privacy. De DTEK-app geeft bijvoorbeeld een score hoe goed het toestel is beveiligd.

De BlackBerry DTEK-app geeft een score aan de beveiliging van de smartphone
De BlackBerry DTEK-app geeft een score aan de beveiliging van de smartphone

De DTEK-app geeft ook tips en aanbevelingen om de beveiliging van de smartphone verder aan te scherpen door bijvoorbeeld machtigingen van apps in te trekken of een versleuteling in te stellen voor opgeslagen bestanden. Voorts kan de DTEK-app waarschuwingen geven op het moment dat een app ongemerkt op de achtergrond de microfoon of camera van het toestel inschakelt, dan wel de locatie van het toestel probeert te bepalen. Dit zijn zaken die mogelijk ook voor spionage gebruikt kunnen worden.

Aangepaste versie van Android

Naast de DTEK-app heeft BlackBerry ook het Android 6.0 Marshmallow besturingssysteem flink onderhanden genomen om de beveiliging van het toestel verder aan te scherpen. Daarmee is de BlackBerry DTEK50 volgens BlackBerry aanzienlijk veiliger dan smartphones van andere merken.

Update belofte

De veiligheid van een smartphone is mede afhankelijk van de snelheid waarmee fabrikanten software updates en beveiligingspatches uitbrengen. BlackBerry belooft dat de BlackBerry DTEK50 beveiligingsupdates sneller zal ontvangen dan andere Android smartphones. Sinds vorig jaar zomer brengt Google iedere maand een veiligheidsupdate uit voor Android. De uitspraken van BlackBerry suggereren dat deze updates vrijwel meteen beschikbaar zullen komen voor de BlackBerry DTEK50. Die belofte maakt BlackBerry in ieder geval op dit moment waar, want de augustus-update van Google zal meteen op het toestel binnenkomen zodra deze voor de eerste keer wordt opgestart.

BlackBerry DTEK50
BlackBerry DTEK50

Specificaties

Qua hardware is de BlackBerry DTEK50, zoals eerder in dit artikel al opgemerkt, letterlijk een kopie van de Alcatel Idol 4. Dit is zowel aan de vormgeving als aan de specificaties van de BlackBerry DTEK50 te zien. De verschillen tussen de BlackBerry DTEK50 en de Alcatel Idol 4 die wij hebben kunnen vinden zijn nihil. De BlackBerry DTEK50 blijkt 0,3 mm dikker te zijn. Verder ondersteunt de DTEK50 geheugenkaarten van maximaal 2 terabyte (in plaats van 512 gigabyte in de Idol 4). Tot slot is het uithoudingsvermogen van de DTEK50 net iets anders, waarschijnlijk door andere softwarematige instellingen.

Dat betekent dat overige specificaties van de BlackBerry DTEK50 één op één overeenkomen met die van de Alcatel Idol 4. Daarmee beschikt de DTEK50 ook over een 5,2 inch groot Full HD beeldscherm en een 13-megapixelcamera aan de achterzijde en een 8-megapixel frontcamera.

De BlackBerry DTEK50 wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 617 processor, een 64-bit octa-core processor opgebouwd uit een krachtige 1,5 GHz quad-core processor en een energiezuinige 1,2 GHz quad-core processor. Daarbij heeft het toestel 3 gigabyte werkgeheugen, een interne opslagcapaciteit van 16 gigabyte en - zoals reeds opgemerkt - een Micro SD uitbreidingsslot voor geheugenkaarten van maximaal 2 terabyte.

Uitgebreide connectiviteit

De BlackBerry DTEK5 kent zeer uitgebreide connectiviteit. Het toestel biedt uiteraard ondersteuning voor 2G (GSM), 3G (UMTS) als 4G (LTE) netwerken, waarbij vooral ook de frequentie ondersteuning voor 4G netwerken in positieve zin opvalt. Door de brede ondersteuning voor 4G frequenties kan de BlackBerry DTEK50 in grote delen van de wereld gebruikt worden op 4G-netwerken. Daarnaast beschikt het toestel over Bluetooth 4.2 en de meest uitgebreide Wi-Fi a/b/g/n/ac ondersteuning.

De BlackBerry DTEK50 draait op een aangepaste versie van Android 6.0 Marshmallow. Hierin zijn wel alle Android-opties beschikbaar, zoals onder andere de Google Play Store en andere veel gebruikte Google apps. Het toestel heeft een relatief bescheiden accu van 2.610 mAh, waarop het toestel onder de meest optimale omstandigheden naar opgaaf van BlackBerry tot 24 dagen stand-by kan staan en een spreektijd tot 17 uur biedt.

Prijs en beschikbaarheid

De BlackBerry DTEK50 heeft een verkoopadviesprijs van 339 euro gekregen en is vanaf vandaag verkrijgbaar bij onder andere Coolblue, Mobiel.nl en Belsimpel. Meer informatie, een prijsvergelijking en alle specificaties over de BlackBerrry DTEK50 zijn verzameld op onze uitgebreide BlackBerry DTEK50 overzichtspagina.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie