Bellen over 4G netwerken nog steeds nagenoeg onmogelijk

Bellen over 4G netwerken nog steeds nagenoeg onmogelijk

26-08-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Nederland hoort tot de top van de wereld als het gaat om dekking en snelheid van 4G netwerken. Opmerkelijk is echter dat het nog steeds nagenoeg onmogelijk is om te bellen over deze 4G netwerken.

Nederlandse telecomproviders investeren momenteel nog steeds miljoenen euro's per jaar in hun nieuwe 4G netwerken. Sinds de grootschalige uitrol van 4G netwerken in 2012 op gang kwam, bieden KPN, Vodafone en T-Mobile momenteel al landelijke dekking met hun 4G netwerken en beschikt Tele2 over een nagenoeg landelijk dekkend 4G netwerk.

Uit recente cijfers van Open Signal blijkt dat Nederland tot de top van de wereld behoort als het gaat om dekking en snelheid van haar 4G netwerken. Er is bijna geen plek meer in Nederland te vinden waar geen 4G dekking beschikbaar is van één of meerdere providers. Ook qua snelheid doen Nederlandse 4G netwerken vaak al niet meer onder voor de snelheid van vaste internet aansluitingen. Die details maken het dan ook extra opmerkelijk dat in Nederland in de meeste gevallen nog steeds niet via 4G netwerken gebeld kan worden.

Alleen Tele2 biedt al commercieel 4G bellen aan

Hoewel providers als KPN, Vodafone en T-Mobile al geruime tijd testen met het zogenaamde 'Voice over LTE', kortweg 'VoLTE' (de technische benaming voor bellen over 4G netwerken), is het bij deze providers nog niet gekomen tot een grootschalige uitrol van de dienst. Alleen Tele2 biedt in Nederland voor al haar klanten de mogelijkheid om ook te bellen over haar 4G netwerk, al is daar wel een geschikt toestel voor nodig.

Het zal veel mensen niet ontgaan dat de smartphone terugschakelt op 3G (UMTS) of zelfs 2G (GSM) zodra een telefoongesprek binnenkomt of iemand gebeld wordt. Dit is opmerkelijk, zeker gezien de 4G netwerken van Nederlandse aanbieders vandaag de dag vaak al een betere dekking kennen dan de 3G- of 2G netwerken.

Drie belangrijke oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken dat nog steeds niet op grote schaal via 4G netwerken gebeld kan worden. Op de eerste plaats ontbreekt het aan ondersteuning in smartphones. Hoewel veel recente smartphones middels een simpele software update geschikt gemaakt kunnen worden voor VoLTE, blijkt dit een kostbare aangelegenheid te zijn voor fabrikanten. Daarbij is het update beleid van veel smartphone fabrikanten sowieso al een heikel punt.

Op de tweede plaats moet VoLTE feilloos werken. Dat is immers wat gebruikers verwachten. Op het moment dat een gebruiker tijdens een telefoongesprek op het 4G netwerk buiten het 4G dekkingsgebied komt, moet het telefoongesprek naadloos en ongemerkt teruggeschakeld worden op het 3G of zelfs het 2G netwerk. Doordat 2G en 3G netwerken qua technologie sterk afwijken van 4G netwerken, is dit een technisch lastig probleem. Wanneer het telefoongesprek niet goed wordt teruggeschakeld (de zogenaamde 'fall back'), wordt de verbinding verbroken en ervaart de gebruiker een 'dropped call'.

Een derde oorzaak dat het nog steeds niet op grote schaal mogelijk is om te bellen over 4G netwerken is omdat het nog steeds ontbreekt aan zogenaamde 'interconnecties' tussen providers onderling. Klanten van Tele2 met een geschikte smartphone kunnen onderling bijvoorbeeld al volledig via het 4G netwerk bellen, maar zodra een klant van Tele2 probeert te bellen naar een klant van een andere provider, moet Tele2 het telefoongesprek vanuit haar centrale 'terugschakelen' naar een reguliere verbinding waarbij alle voordelen van VoLTE verloren gaan.

Interconnectie 'problemen' zijn overigens niet nieuw. Al jaren bieden KPN, Vodafone, T-Mobile en nu ook Tele2 'HD Voice' aan. Ondanks dat HD Voice bij alle Nederlandse providers actief is, werkt het alleen binnen de eigen provider wanneer klanten met andere klanten op het eigen netwerk bellen. Vanwege technische problemen en wellicht zelfs 'onwil' bij providers is het nog steeds niet mogelijk om met HD Voice kwaliteit te bellen van de ene naar de andere provider. Als dit al  niet mogelijk blijkt, is de implementatie van VoLTE tussen providers al helemaal problematisch.

Voordelen van bellen via 4G netwerken

Hoewel de voordelen klein zijn, kent de mogelijkheid om over 4G netwerken te bellen een aantal pluspunten. Door de hoge capaciteit en snelheid van 4G netwerken is meer zogenaamde 'bandbreedte' beschikbaar voor telefoongesrpekken. Telefoongesprekken kunnen daardoor in een aanzienlijk hogere geluidskwaliteit doorgegeven worden, ook wel bekend als 'HD Voice'. De geluidskwaliteit van HD Voice is zo hoog dat het lijkt alsof de twee gesprekspartners naast elkaar staan en zonder telefoon ertussen met elkaar aan het praten zijn.

Een tweede voordeel van VoLTE is de zeer korte 'set-up time'. Op het moment dat beide toestellen zijn verbonden met het 4G netwerk kunnen telefoongesprekken in een periode van 0,2 tot 2 seconde tot stand komen, terwijl bij telefoongesprekken over 2G (GSM) of 3G (UMTS) netwerken een set-up time van gemiddeld 7 seconden gangbaar is.

Voorzichtige marktbewegingen

Op dit moment zijn voorzichtige bewegingen in de markt zichtbaar die er uiteindelijk voor zullen gaan zorgen dat straks iedereen kan gaan bellen via 4G netwerken. KPN en Vodafone willen tegen het eind van dit jaar VoLTE commercieel gaan lanceren voor hun klanten. Ook T-Mobile bestudeert de mogelijkheid om VoLTE aan te gaan bieden. Tele2 heeft daarin een voorsprong, want op het gehele 4G netwerk van Tele2 kan al gebeld worden (met een geschikt toestel).

Ook smartphone fabrikanten dragen hun steentje bij. Vanaf dit najaar zullen steeds meer smartphones op de Nederlandse markt verschijnen die standaard (zowel qua hardware als software) over de juiste configuratie en instellingen beschikken om op alle vier de Nederlandse 4G netwerken te kunnen gaan bellen.

Toekomst van VolTE afhankelijk van providers zélf!

Het enige échte probleem dat daarmee nog opgelost zal moeten worden is de interconnectie tussen Nederlandse providers onderling. De interconnectie problemen staan momenteel de toekomst van VoLTE nog volledig in de weg.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie