Apple brengt met spoed iOS 9.3.5 update uit tegen geavanceerde spionage

Apple brengt met spoed iOS 9.3.5 update uit tegen geavanceerde spionage

26-08-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Apple heeft geheel onverwacht en naar verluidt met zeer grote spoed een nieuwe update voor iOS 9 uitgebracht. Middels de update heeft Apple drie beveiligingslekken opgelost die werden misbruikt door één van de meest geavanceerde spionage tools die ooit is gesignaleerd.

Apple heeft gisteren avond geheel onverwacht een nieuwe update uitgebracht voor het iOS 9 besturingssysteem. Gezien in september iOS 10 beschikbaar zal gaan komen, ging niemand er meer vanuit dat er nog een update voor iOS 9 zou verschijnen. De noodzaak hiervoor bleek echter hoog.

Dankzij een oplettende mensenrechtenactivist is beveiligingsonderzoeker Citizen Lab zeer geavanceerde spionage software op het spoor gekomen die in staat was om met één klik op een link een Apple iPhone, iPad of iPod Touch ongemerkt te jailbreaken. De spionage software misbruikte hiervoor drie zogenaamde 'zero-day beveiligingslekken', oftewel beveiligingsproblemen die al sinds het uitbrengen van de eerste iOS versie in het besturingssysteem zit.

Meest geavanceerde spionagesoftware ooit

Apple heeft middels de nieuwe iOS 9.3.5 update de drie beveiligingslekken middels een 'spoedreparatie' gedicht om te voorkomen dat de drie zero-day lekken nog misbruikt kunnen worden. De aangetroffen spionage software is dermate geavanceerd dat het aannemelijk is dat hier een inlichtingendienst achter zit. De sporen wijzen vooral in de richting van Israelische inlichtingendiensten die net als de Amerikaanse NSA over zeer geavanceerde hack-methoden beschikken.

De software en de beveiligingslekken in het iOS besturingssysteem zijn gedurende onbekende tijd misbruikt door overheden om mensen te bespioneren. Hoewel de bron van de software in Israel lijkt te liggen, lijkt de spionagesoftware en de misbruikte lekken niet alleen exclusief door Israelische inlichtingeninstanties gebruikt te zijn. Ook andere inlichtingendiensten zouden de software en lekken hebben misbruikt.

De iOS 9.3.5 update is ongeveer 40 MB groot, afhankelijk van het apparaat waarvoor het wordt gedownload en is beschikbaar voor onderstaande 'iDevices':

iPhones:

iPads:

iPod Touch:

  • Vijfde generatie Apple iPod Touch
  • Zesde generatie Apple iPad TouchLaatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie