Apple in verlegenheid gebracht door jailbreak-app in App Store

Apple in verlegenheid gebracht door jailbreak-app in App Store

31-08-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


In de Apple App Store blijkt bijna een maand lang een app gestaan te hebben waarmee een Apple iPhone, iPad of iPod Touch 'gejailbreakt' kon worden. Dat de app zo lang ongemerkt in de App Store heeft kunnen staan roept grote vragen op.

App ontwikkelaars klagen steen en been over het strenge keuringsbeleid voor apps van Apple. Op het moment dat een app te veel lijkt op functionaliteit of apps van Apple zelf of apps niet overeenstemmen met de 'normen en waarden' van Apple wordt een app al afgekeurd. Ook houdt Apple alle apps buiten de deur die gebruikers meer mogelijkheden geven in hun Apple iPhone, iPad of iPod Touch dan dat Apple wil.

Ondanks dit zeer strenge keuringsbeleid zijn Chinese ontwikkelaars er toch in geslaagd een app in de App Store gepubliceerd te krijgen waarmee het mogelijk is om een iPhone, iPad of iPod Touch te 'jailbreaken'. De jailbreak-app is gebaseerd op de Pangu Jailbreak die enige tijd geleden voor iOS 9.3 uitkwam.

Eén maand in de App Store

De jailbreak app blijkt bijna één maand in de App Store gestaan te hebben. Pas nadat de app werd opgemerkt door Amerikaanse media heeft Apple de app verwijderd.

Het wordt voor ontwikkelaars ieder jaar moeilijker om een zogenaamde 'jailbreak' te ontwikkelen. Om een iPhone te kunnen jailbreaken moet een beveiligingslek in het iOS besturingssysteem gevonden worden die misbruikt kan worden om de jailbreak uit te voeren. Een jailbreak geeft de gebruiker geavanceerde rechten over het toestel en maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een simlock te verwijderen of apps te installeren buiten de App Store van Apple om.

De laatste jaren kon een iPhone, iPad of iPod Touch alleen nog maar vanaf een computer gekraakt worden. Dat een jailbreak-app ongemerkt een maand lang in de App Store heeft gestaan en het voor gebruikers enorm eenvoudig maakte om hun 'iDevice' te kraken is derhalve erg uniek en heeft Apple en het keuringsbeleid van Apple ernstig in verlegenheid gebracht.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie