BlackBerry zet streep door haar smartphone-tak

BlackBerry zet streep door haar smartphone-tak

28-09-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


BlackBerry heeft vandaag bekend gemaakt dat het bedrijf helemaal gaat stoppen met de ontwikkeling en productie van smartphones. Het is BlackBerry niet gelukt haar smartphonetak nog winstgevend te krijgen.

BlackBerry CEO John Chen heeft tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekend gemaakt dat BlackBerry stopt met de ontwikkeling en productie van smartphones. Daarmee houdt Chen zich aan zijn belofte die hij vorig jaar al deed.

Vorig jaar maakte Chen bekend dat de smartphonetak van BlackBerry nog één jaar kreeg om zich te bewijzen. Zou de smartphonetak na dat jaar niet winstgevend zijn zou de stekker eruit getrokken gaan worden. Dat punt is nu bereikt. Opnieuw is BlackBerry met een verlies geconfronteerd dat vooral door de smartphonetak veroorzaakt wordt.

Verlies groter dan omzet

Afgelopen kwartaal heeft BlackBerry een verlies gedraaid van 372 miljoen dollar. Daarmee was het verlies zelfs groter dan de totale omzet die BlackBerry wist te maken. De omzet bleef op 334 miljoen dollar steken. BlackBerry heeft dit jaar naar schatting slechts één miljoen smartphones verkocht. Ter vergelijk: Samsung en Apple verkopen dit aantal toestellen beide nagenoeg op dagbasis.

BlackBerry gaat zich vanaf nu volledig toeleggen op de ontwikkeling van software en diensten voor veilige communicatie en beveiligde smartphones. De merknaam van BlackBerry zal mogelijk niet helemaal uit de smartphonemarkt verdwijnen, want het bedrijf wil andere smartphonefabrikanten in de gelegenheid stellen om op licentie BlackBerry smartphones uit te gaan brengen.

Het is nog onduidelijk welke gevolgen de beslissing heeft op de komst van de BlackBerry DTEK60, waarover BlackBerry vorige week de eerste informatie heeft vrijgegeven. Ook is onduidelijk wat gaat gebeuren met het toestel dat nu bekend is onder de codenaam 'Mercury'. Dit ontwikkeling van dit toestel is bijna afgerond en zou begin 2017 op de markt moeten gaan komen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie