T-Mobile maakt onbeperkt muziek streamen mogelijk

T-Mobile maakt onbeperkt muziek streamen mogelijk

10-10-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


T-Mobile heeft zojuist in Amsterdam bekend gemaakt dat het voor alle nieuwe- en bestaande klanten met een databundel van 6 gigabyte of groter mogelijk wordt om onbeperkt muziek te streamen. Dataverkeer dat door streaming muziekdiensten wordt verbruikt gaat niet langer uit de databundel.

T-Mobile komt met de nieuwe dienst 'datavrije muziek'. Alle nieuwe en bestaande klanten met een databundel van 6 gigabyte of groter kunnen 'datavrije muziek' vanaf dinsdag 11 oktober kosteloos activeren. Na het activeren van deze optie trekt T-Mobile het dataverkeer dat streaming muziekdiensten uit het 'open platform' van T-Mobile verbruiken niet meer van de databundel af.

In het 'open platform' zijn nu al diverse streaming muziekdiensten actief waaronder Deezer, Tidal, Hits NL en Nederland.fm. Het 'open platform' is ook beschikbaar voor andere aanbieders van streaming muziekdiensten. Te denken valt bijvoorbeeld aan Apple Music en Spotify. Zodra deze diensten ook onderdeel uitmaken van het 'open platform' gaat het dataverkeer dat deze diensten verbruiken ook niet meer uit de databundel van klanten.

T-Mobile concludeert op basis van eigen onderzoek dat Nederlanders streaming muziekdiensten momenteel vooral gebruiken wanneer zij met een Wi-Fi netwerk zijn verbonden. Dankzij datavrije muziek verwacht T-Mobile dat het gebruik van streaming muziekdiensten met 40 procent zal toenemen. 

Overtreedt T-Mobile de Nederlandse wet?

De 'datavrije muziek' optie die T-Mobile vanaf morgen aan gaat bieden lijkt wel op gespannen voet te staan met de Nederlandse wetgeving op het gebied van netneutraliteit. Deze wetgeving schrijft namelijk voor dat aanbieders van internet geen onderscheid mogen maken tussen diensten. Zo mogen providers bepaalde diensten niet voortrekken of benadelen. Door streaming muziekdiensten niet te belasten vanuit de databundel en andere internetdiensten wel, trekt T-Mobile streaming muziekdiensten feitelijk voor. In dat opzicht lijkt het aanbod van T-Mobile strijdig te zijn met de Nederlandse wetgeving.

Volgens T-Mobile is de 'datavrije muziek' optie echter niet in strijd met de Europese regelgeving op het gebied van netneutraliteit. T-Mobile wijst erop dat Europese lidstaten verplicht zijn deze wetgeving te implementeren. Dit is in Nederland nog niet gebeurd, waardoor onder Europese regelgeving diensten wel aangeboden mogen worden, maar onder Nederlandse regelgeving niet.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie