Android 7.1 komt begin december beschikbaar

Android 7.1 komt begin december beschikbaar

12-10-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Diensten , Toestellen


Google heeft bekend gemaakt dat het bedrijf begin december al haar nieuwe Android versie, Android 7.1, gaat uitbrengen. Voor het eind van deze maand zal een zogenaamde 'developer preview' van de nieuwe Android versie verschijnen.

Vorige week heeft Google haar eerste twee eigen smartphones gepresenteerd in de vorm van de Google Pixel en de Google Pixel XL. Gelijktijdig met de introductie vand eze smartphones maakte Google bekend dat beide toestellen zouden draaien op Android 7.1, een nieuwe versie van Android. Deze nieuwe Android versie is door Google nu officieel aangekondigd.

Google heeft laten doorschemeren dat het bedrijf van plan is om nog voor het eind van deze maand de eerste zogenaamde 'developer preview' van Android 7.1 uit te gaan brengen. Met deze preview kunnen ontwikkelaars de nieuwe Android versie testen en ervoor zorgen dat hun apps geschikt zijn voor Android 7.1. Ook kunnen developers nieuwe functies uit Android 7.1 toepassen in hun apps.

Blauw-licht filter

De belangrijkste nieuwe functie in Android 7.1 is een 'nachtmodus'. Deze zorgt ervoor dat het beeldscherm van Android toestellen die draaien op Android 7.1 (of hoger) 's avonds minder blauw licht uitstralen. Het beeldscherm wordt dan enigszins beige van kleur. Het blauwe licht dat beeldschermen uitstralen heeft een nadelig effect op de biologische klok van mensen. Door het blauwe licht maakt het lichaam 's avonds minder melatonine aan, een hormoon waardoor mensen in slaap kunnen vallen. Dit resulteert in slaapproblemen.

App-iconntjes en snelkoppelingen

Android 7.1 biedt ook nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars. App ontwikkelaars kunnen aan hun app voortaan zowel ronde- als vierkante app-icoontjes meegeven. De launcher van Android bepaalt (afhankelijk van de interface instellingen) of het ronde- of het vierkante app-icoontje wordt getoond. Verder rolt Google de mogelijkheid uit om snelkoppelingen naar specifieke functies in apps te maken. In een uitgebreide app met meerdere functionaliteiten zoals bijvoorbeeld een mail applicatie, zou een snelkppeling gemaakt kunnen worden naar specifieke mailboxen of mappen in deze app. Totaal kunnen maximaal vijf snelkoppelingen voor een app gemaakt worden die zichtbaar zijn zodra het app-icoon ingedrukt gehouden wordt.

Vingerafdruksensor als touchpad

Voorts zorgt Android 7.1 ervoor dat vingerafdruksensoren meer functionaliteit krijgen. Naast de beveiliging van de smartphone kunnen vingerafdruksensoren gebruikt worden als een soort 'touchpad' waarmee delen van het toestel bediend kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld door pagina's gescrolld worden door over de vingerafdruksensor te 'vegen'.

Daydream VR platform

Android 7.1 bevat tot slot ook het Daydream VR-platform van Google zodat smartphones met Android 7.1 standaard geschikt zijn om gebruikt te worden in bijvoorbeeld de nieuwe Daydream View VR-bril.

De Google Pixel en Google Pixel XL zijn de eerste toestellen die op Android 7.1 zullen draaien. Google is van plan om Android 7.1 in december officieel uit te gaan brengen. Vanaf dat moment zal de nieuwe Android versie voor diverse Nexus smartphones en de Pixel C tablet van Google beschikbaar komen en kan Android 7.1 ook gebruikt worden door andere smartphone fabrikanten voor nieuwe toestellen en updates.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie