KPN laat klanten gefaseerd bellen via het 4G netwerk

KPN laat klanten gefaseerd bellen via het 4G netwerk

01-11-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk , Toestellen


KPN heeft bekend gemaakt dat de provider is begonnen met de uitrol van de zogenaamde 'Voice over LTE' technologie, afgekort VoLTE. Dankzij deze technologie is het mogelijk om te gaan bellen via het 4G netwerk van KPN.

Tot op heden kon bij KPN het 4G netwerk alleen gebruikt worden voor mobiel internetverkeer. Voor telefoongesprekken werden klanten teruggeschakeld naar het 3G (UMTS) netwerk of zelfs het 2G (GSM) netwerk. Bellen over het 4G netwerk vraagt om een hele andere benadering, omdat 4G netwerken bedoeld zijn voor het overdragen van 'data'.

Bij bellen over 4G netwerken wordt het telefoongesprek dank ook als dataverkeer verwerkt. Dit heeft overigens grote voordelen, want telefoongesprekken komen veel sneller tot stand en bieden een hoge geluidskwaliteit. Daarnaast worden klanten niet meer teruggeschakeld naar de langzamere 3G (UMTS) of zelfs 2G (GSM) netwerken, waardoor tijdens het telefoongesprek ook hun snelle 4G internetverbinding actief en bruikbaar blijft.

KPN rolt het zogenaamde 'Voice over LTE', kortweg 'VoLTE' vanaf nu gefaseerd uit. Als eerste gaat KPN ervoor zorgen dat klanten met een Samsung Galaxy S6 of Samsung Galaxy S6 Edge kunnen gaan bellen via het 4G netwerk. In de komende weken en maanden zullen meerdere smartphones van meerdere fabrikanten worden 'geactiveerd' voor bellen over 4G. Volgens KPN wordt bellen over 4G de nieuwe spraakstandaard voor mobiele telefonie.

Naast bellen over het 4G netwerk, gaat KPN het in 2017 ook mogelijk maken om te gaan bellen over het eigen Wi-Fi netwerk. Dit heet 'Voice over Wi-Fi', kortweg 'VoWIFI'. Voordeel van deze techniek is dat klanten die in huis of in een kantoor een slechtere mobiele dekking ervaren toch kunnen profiteren van een snelle en stabiele verbinding voor telefoongesprekken. Dankzij de VoWIFI technologie kiezen geschikte smartphones automatisch voor het beste en het snelste signaal, of dit nu het 4G netwerk is of het Wi-Fi netwerk. Mocht de verbinding met één van de netwerken wegvallen, schakelt het toestel ongemerkt en naadloos over naar het andere netwerk.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie