Nederlands afluisterstation in Friesland zit ontwikkeling 4G netwerken in de weg

11-11-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


Bij het Friese dorp Burum bevindt zich het grootste afluisterstation van Nederland. Middels grote schotelantennes wordt door de Nederlandse- en Amerikaanse overheid satellietcommunicatie afgeluisterd. Dit afluisterstation blijkt de verdere ontwikkeling van 4G netwerken in Nederland behoorlijk in de weg te zitten.

Telecom aanbieders en de Europese Unie willen de snelheid van 4G netwerken de komende jaren verder gaan verhogen middels het verder ontwikkelen en uitbouwen van de huidige 4G netwerken. Daarbij moeten nieuwe frequenties in gebruik genomen gaan worden. Tests hebben al laten zien dat 4G netwerken dankzij deze nieuwe frequenties downsnelheden tot boven de 1 gigabit per seconde kunnen gaan behalen. Deze ontwikkelingen worden dan ook gezien als de opmaat naar de komst van de eerste 5G netwerken aan het eind van dit decennium.

Het satelliet grondstation in het Friese Burum, waar ook de Nederlandse AIVD (Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst) en MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst) schotel antennes hebben staan voor afluister- en spionage doeleinden, blijken de ontwikkeling van 4G netwerken in Nederland behoorlijk in de weg te staan, ontdekte de onderzoeksredactie van Telecompaper.

In het gebied boven de rode lijn is het gebruik van frequenties in de 3 GHz band verboden
In het gebied boven de rode lijn is het gebruik van frequenties in de 3 GHz band verboden

Vanwege dit grondstation mag in het gebied dat grofweg boven de lijn Amsterdam en Coevorden ligt, geen communicatie plaatsvinden in de 3 GHz frequentieband. Dit is echter de frequentieband die telecomproviders en de Europese Unie voor ogen hebben voor de verdere ontwikkeling van 4G netwerken.

3 GHz band toegewezen voor ontwikkeling 4G

Voor de ontwikkeling van 4G netwerken in Europa willen telecomproviders en de Europese Unie de 4G frequentiebanden '42' en '43' in gebruik gaan nemen. Deze frequentiebanden beslaan het frequentiespectrum tussen de 3.400 MHz en de 3.800 MHz. Het gebruik van dit spectrum is vanwege het grondstation in Burum verboden in Nederland.

Het gebied waarin dit frequentiespectrum niet gebruikt mag worden bestrijkt half Nederland en beslaat zelfs nagenoeg het volledige grondoppervlak van Amsterdam. Daarmee is het feitelijk onmogelijk voor Nederlandse telecomproviders om op basis van Europese standaarden hun 4G netwerken in de komende jaren verder te gaan ontwikkelen.

Nederlandse overheid houdt ontwikkeling 4G tegen

Vooralsnog lijkt het erop dat de Nederlandse overheid geen wijzigingen gaat aanbrengen in het frequentie beleid, ondanks dat de Nederlandse overheid volgens Europese regelgeving dit wel zou moeten doen. Nederland beroept zich op een uitzondering op deze regelgeving dat Nederland uitgifte van licenties op dit frequentiespectrum mag tegenhouden vanwege de staatsveiligheid. Aangezien het gebruik van frequenties in de 3 GHz band het grondstation in Burum blijkbaar kan verstoren, zou het gebruik van deze frequenties inlichtingendiensten in de problemen brengen en daarmee de staatsveiligheid in gevaar kunnen brengen.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

   Download de Android app van GSM Helpdesk

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie