Geen erkenning maar wel oplossing voor beeldschermproblemen iPhone 6 Plus

18-11-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Al sinds deze zomer klagen veel gebruikers van de Apple iPhone 6 en de Apple iPhone 6 Plus over beeldschermproblemen. Apple erkent de problemen nog steeds niet, maar biedt nu wel een 'kosteloze' reparatie aan.

Al sinds afgelopen zomer is bekend dat de Apple iPhone 6 en Apple iPhone 6 Plus, geïntroduceerd in september 2014, waarschijnlijk een verborgen gebrek hebben. Na verloop van tijd kunnen toestellen door dit verborgen gebrek problemen krijgen met het beeldscherm. Maandelijks komen nu al honderden klachten binnen over het probleem.

Door een constructiefout in de hardware van het toestel, valt het bovenste gedeelte van het beeldscherm uit, gaat knipperen of vertoont een grijze balk. Ook reageert het bovenste deel van het beeldscherm niet meer op aanraking. De problemen houden waarschijnlijk ook verband met het feit dat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus kunnen buigen, bekend onder de naam 'bendgate'. Ook dit probleem heeft Apple tot op heden ontkent maar gebruikte in de nieuwere iPhone 6S en iPhone 6S Plus uit 2015 wel een ander soort aluminium zodat de toestellen niet meer konden buigen.

Honderden klachten per maand

De Amerikaanse website iFixit, die reparatiemateriaal verkoopt en handleidingen publiceert hoe gebruikers van elektronische apparatuur hun toestel zelf kunnen repareren, stelde al in augustus maandelijks minimaal honderd klachten over het beeldscherm van de Apple iPhone 6 en Apple iPhone 6 Plus binnen te krijgen. Ook officiële en niet-officiële reparateurs meldden toen het probleem zeer veelvuldig tegen te komen bij de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Zelfs binnen de support forums van Apple zijn vele meldingen over het probleem te vinden.

Uit onderzoek van iFixit blijkt het probleem veroorzaakt te worden door de zogenaamde 'controller chips' van het beeldscherm. Doordat de Apple iPhone 6 en Apple iPhone 6 Plus door het gebruik van de verkeerde soort aluminium kunnen buigen (en bij veel gebruikers daardoor ook is verbogen) kan een breuk ontstaan in het soldeerwerk waarmee de controller chips met het beeldscherm en het moederbord van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus is verbonden. Ook heeft iFixit aanwijzingen dat in één van de twee controller chips een fabricagefout zit.

Geen erkenning, wel reparatie aanbod

Apple wil tot op de dag van vandaag niet erkennen dat er een productiefout in de Apple iPhone 6 of iPhone 6 Plus zit. In een officieel statement stelt Apple dat het bedrijf heeft vastgesteld dat sommige gebruikers van de Apple iPhone 6 Plus problemen met het beeldscherm krijgen nadat deze een aantal maal is gevallen op een harde ondergrond.

Wel biedt Apple nu een 'kosteloze' reparatie aan voor klanten die getroffen zijn. Omdat het gaat om een niet erkend probleem heeft Apple wel een limiet gesteld aan de reparatiekosten. Deze mogen in Nederland en de rest van de EU niet meer dan € 167,10 bedragen. Indien een reparatie duurder uitpakt dan dit, draait de klant op voor de rest van de kosten.

Het reparatieaanbod geldt alleen voor de Apple iPhone 6 Plus en dus niet voor de Apple iPhone 6 die bij veel gebruikers vergelijkbare problemen heeft. Klanten die afgelopen tijd al een reparatie voor dit probleem op eigen kosten hebben laten uitvoeren, kunnen bij Apple een claim indienen om een deel van deze kosten met een maximum van € 167,10 terug te krijgen.

Ontwerpfout

Volgens iFixit is het vervangen van het beeldscherm zelf geen oplossing voor het probleem. Het vervangen van de controller chips wél. Omdat de problemen in de basis worden veroorzaakt door een ontwerpfout, is de vervanging van de controller chips geen garantie dat het probleem in de toekomst niet meer terug kan komen. De beste oplossing voor gebruikers van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus is volgens iFixit dan ook dat Apple de toestellen vervangt door volledig nieuwe exemplaren. Dat gaat Apple echter waarschijnlijk niet doen.

Geen zorgen voor iPhone 6S en iPhone 6S Plus gebruikers

Gebruikers van de nieuwere Apple iPhone 6S en Apple iPhone 6S Plus hoeven volgens iFixit niet bang te zijn dat zij ook met deze problemen geconfronteerd worden. Op de eerste plaats hebben deze nieuwere modellen een behuizing van een sterkere soort aluminium die niet kan buigen. Verder zijn de controller chips op een andere plek in het toestel geplaatst en zijn beter beschermd waardoor soldeerverbindingen niet kunnen beschadigen.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

   Download de Android app van GSM Helpdesk

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie