Vodafone verbetert indoor-dekking door gebruik Wi-Fi netwerken

21-11-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk, Toestellen


Klanten van Vodafone met slecht bereik binnenshuis kunnen vanaf vandaag gaan profiteren van de inzet van een nieuwe techniek waarbij het eigen Wi-Fi netwerk zorgt voor betere dekking en bereikbaarheid.

Zoals begin dit jaar al aangekondigd, biedt Vodafone vanaf vandaag de mogelijkheid om te gaan bellen over haar 4G netwerk en de mogelijkheid om te bellen over Wi-Fi netwerken. Om de nieuwe mogelijkheden te kunnen gebruiken moeten klanten van Vodafone over een Vodafone-versie van de Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 Edge of Samsung Galaxy Galaxy A3 (2016) of Galaxy A5 (2016) beschikken.

Bellen over het 4G netwerk van Vodafone heeft een aantal voordelen. Zo komen gesprekken aanzienlijk sneller tot stand en is de geluidskwaliteit hoger. Bellen over 4G netwerken gaat op een vergelijkbare manier als Voice over IP, zoals bijvoorbeeld bellen via Skype, WhatsApp of FaceTime. Bellen over 4G netwerken wordt 'Voice over LTE' kortweg 'VoLTE' genoemd.

Bellen over Wi-Fi netwerken

Omdat bellen via 4G netwerken in veel opzichten lijkt op de Voice over IP technologie die ook door Skype, WhatsApp en FaceTime gebruikt worden, is het voor providers mogelijk om telefoongesprekken ook via andere netwerken te laten verlopen. Op het moment dat iemand tijdens een telefoongesprek een huis of gebouw binnenloopt waar geen goede 3G of 4G dekking meer is, kunnen geschikte smartphones van Vodafone klanten naadloos en ongemerkt overschakelen op het Wi-Fi netwerk in het gebouw en het telefoongesprek via het Wi-Fi netwerk versturen. Gebruikers merken hier niets van, behalve dat hun telefoongesprek niet meer wegvalt op het moment dat zij slechte indoor dekking hebben. Dit wordt ook wel 'Voice over Wi-Fi', kortweg 'VoWIFI' genoemd.

Ook mensen die in huis slechte dekking hebben en toch mobiel willen bellen, kunnen ondanks de slechte mobiele dekking toch een mobiel telefoongesprek voeren met een hoge geluidskwaliteit. De smartphone kijkt namelijk permanent welk netwerk, 3G, 4G of Wi-Fi de sterkste signaal en de beste ontvangst heeft en is in staat zeer snel te wisselen tussen deze netwerken om altijd een optimale verbinding te hebben.

Lage snelheid is al snel genoeg

Zelfs de traagste Wi-Fi netwerken blijken nog geschikt te zijn om als 'achtervang' te bieden in het geval mobiele netwerken onvoldoende dekking bieden. Telefoongesprekken over Wi-Fi netwerken verbruiken namelijk slechts circa 25 Kbps aan dataverkeer, zo liet Vodafone eerder dit jaar al doorschemeren.
 

Door de inzet van Wi-Fi netwerken om de indoor dekking van mobiele netwerken te verbeteren hoeven providers geen gebruik meer te maken van oplossingen zoals de inzet van zogenaamde 'femtocells' of 'small cells' in gebouwen. Vodafone heeft enkele jaren onder de naam 'SignaalPlus' een femtocel aangeboden voor klanten die indoor een slechte dekking hadden. Een femtocel is feitelijk een kleine antenne voor een mobiel netwerk, waarmee de indoor dekking verbeterd kan worden. Wi-Fi netwerken nemen deze functie nu over en zijn universeel.

De mogelijkheid om ook via het eigen Wi-Fi netwerk te bellen heeft als voordeel dat klanten die bijvoorbeeld slechte indoor-dekking hebben toch een stabiele spraakverbinding kunnen opzetten.

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

   Download de Android app van GSM Helpdesk

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie