Patentoorlog weer opgelaaid: Nokia en Apple klagen elkaar aan

22-12-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Terwijl veel fabrikanten de afgelopen jaren de strijdbijl hebben begraven en de vrede met elkaar hebben getekend middels het sluiten van wederzijdse licentie overeenkomsten op patenten, is de patent oorlog nog steeds niet helemaal voorbij. Nokia en Apple zijn dit maal elkaar in de haren gevlogen.

Apple en Nokia hebben afgelopen tijd onderhandeld over de verlenging van de licenties die Apple had op patenten van Nokia. Beide bedrijven stellen dat de onderhandelingen hierover zijn vastgelopen. Aangezien de huidige licentie overeenkomst is geëindigd, maakt Apple nu technisch gezien inbreuk op de patenten van Nokia.

Nokia is om die reden dan ook naar de rechter gestapt in zowel de Verenigde Staten als Duitsland, zo heeft het bedrijf bekend gemaakt. Apple had een licentie op het gebruik van 32 patenten van Nokia die betrekking hadden op veel onderdelen van telefoons, zoals bijvoorbeeld beeldscherm, interface en antennes.

Apple is op haar beurt in de Verenigde Staten naar de mededingingsautoriteit gestapt, meldt Foss Patents. Volgens Apple probeert Nokia een hogere vergoeding te verkrijgen voor haar patenten nu het bedrijf zelf geen telefoons meer maakt. In het verleden was het gangbaar dat veel bedrijven nagenoeg met gesloten beurs licenties op patenten met elkaar uitwisselde. Nu Nokia geen toestellen meer produceert, heeft Nokia geen patenten van Apple meer nodig, dus zou nu een vergoeding vanuit Apple richting Nokia op zijn plaats zijn.

Apple is van mening dat Nokia haar machtspositie misbruikt door een hogere vergoeding voor haar patenten af te dwingen. Dit zou volgens Apple strijdig zijn met de mededingingswetgeving.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

   Download de Android app van GSM Helpdesk

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie