Google brengt eerste beveiligingsupdate van 2017 uit

04-01-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Diensten, Instellingen, Toestellen


In de eerste beveiligingsupdate voor het Android besturingssysteem van 2017 heeft Google meteen groot uitgepakt. Totaal zijn 50 kwetsbaarheden in het Android besturingssysteem opgelost, waarvan tien als 'kritisch' aangemerkt zijn.

Sinds Google in de zomer van 2015 werd geconfronteerd met het extreem gevaarlijke Stagefright-lek in het Android besturingssysteem, brengt Google iedere maand een beveiligingsupdate uit voor het Android besturingssysteem. In de eerste beveiligingsupdate van dit jaar heeft Google naar eigen zeggen tien kritische kwetsbaarheden opgelost. Ook zijn er tientallen andere bugs, problemen en kwetsbaarheden met een minder hoge prioriteit of risico verholpen.

Opnieuw zijn kwetsbaarheden aangetroffen in de kernel en mediaserver van het Android besturingssysteem. Door deze beveiligingslekken zou het voor kwaadwillenden mogelijk zijn om code uit te voeren rechtstreeks in de kernel van het besturingssysteem of mediabestanden te misbruiken om telefoons te hacken.

Voorts heeft Google opnieuw kwetsbaarheden aangetroffen en opgelost die betrekking hebben op smartphones met processoren van Qualcomm. In augustus 2016 werd het Android besturingssysteem opgeschrikt door de vonst van het grote 'QuadRooter-lek'. Dit lek zou door apps op Android smartphones misbruikt kunnen worden om zogenaamde 'root-toegang' te krijgen en ongemerkt data te stelen, te spioneren of zelfs een toestel geheel over te nemen. Verder blijkt Google ook enkele kritische kwetsbaarheden opgelost te hebben die betrekking hebben op de drivers van NVIDIA.

De januari update van Google bevat oplossingen voor totaal 50 kwetsbaarheden. Tien daarvan worden door Google aangemerkt als 'zeer kritisch', 28 kwetsbaarheden hadden volgens Google een hoge prioriteit en de overige opgeloste problemen hadden een lager risico profiel, zo blijkt uit het Security Bulletin van Google.

Beschikbaarheid

De nieuwe beveiligingsupdate komt spoedig beschikbaar voor de Nexus 5, Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 7, Nexus 9, Google Pixel, Google Pixel XL en alle Android One smartphones. De update is daarnaast ook beschikbaar voor smartphone fabrikanten die de beveiligingsupdate kunnen verwerken in toekomstige software updates. Diverse fabrikanten voorzien hun toestellen op regelmatige basis van updates waarin de beveiligingsupdates van Google zijn verwerkt.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

   Download de Android app van GSM Helpdesk

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie