T-Mobile sorteert voor op uitfasering GSM netwerk

05-01-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


Door de komst van het nieuwe 4G netwerk van T-Mobile en de verdere uitbreiding van het 3G netwerk is T-Mobile bezig met het uitfaseren van haar GSM netwerk. Dit heeft als nadeel dat klanten met een 'ouderwetse' GSM telefoon op steeds meer plekken slechte ontvangst kunnen gaan ervaren.

Een behoorlijk aantal klanten van T-Mobile, voornamelijk prepaid bellers, maken vandaag de dag nog steeds gebruik van een ouderwetse 'GSM'. Dit zijn mobiele telefoons met alleen ondersteuning voor GSM (2G) netwerken. De GSM netwerkstandaard stamt al uit de jaren '90 en is de oudste nog actieve standaard voor mobiele telefonie. Door de komst van nieuwe 4G netwerken en het feit dat zowel de 3G- als 4G netwerken in Nederland landelijk dekkend zijn, zullen 'ouderwetse' GSM netwerken op op termijn gaan verdwijnen.

T-Mobile waarschuwt voor dekkingsproblemen

T-Mobile is reeds aan het voorsorteren op de uitfasering van het GSM netwerk, zo blijkt uit tips die GSM Heldpesk heeft ontvangen. Klanten van T-Mobile die nog met een 'ouderwetse' 2G-only telefoon bellen en contact leggen met de klantenservice van T-Mobile, worden door T-Mobile actief geadviseerd over te gaan stappen op een telefoon die tenminste ondersteuning voor UMTS (3G) netwerken biedt. Op een speciale pagina op de website van T-Mobile waarschuwt de provider klanten met een 'ouderwetse' GSM telefoon dat zij door de verdere uitbreiding van 3G en 4G netwerken in de nabije toekomst dekkingsproblemen kunnen gaan ervaren en daardoor mogelijk niet meer optimaal bereikbaar zijn.

T-Mobile gebruikt voor haar 4G netwerk onder andere frequentieruimte in de 900 MHz band. Dit is de frequentieband die (samen met de 1800 MHz band) tot op heden ook in gebruik is voor het GSM netwerk. Omdat T-Mobile voor haar 4G netwerk steeds meer frequentieruimte nodig heeft, blijft steeds minder frequentieruimte beschikbaar voor de oudste GSM netwerkstandaard. Uiteindelijk zal dit ertoe gaan leiden dat het GSM netwerk van T-Mobile (maar ook GSM netwerken van andere Nederlandse mobiele aanbieders) gaan verdwijnen. Dit zal binnen nu en enkele jaren gaan plaatsvinden.

Problemen voorkomen

Omdat T-Mobile wil voorkomen dat klanten met een ouderwetse GSM telefoon problemen gaan krijgen met hun bereikbaarheid en dekking, krijgen deze klanten van T-Mobile een persoonlijk aanbod waardoor zij zonder een al te grote investering over kunnen stappen op een nieuwere mobiele telefoon of smartphone die ondersteuning biedt voor het 3G-netwerk en soms zelfs al het 4G-netwerk. Met deze toestellen kunnen klanten de komende jaren probleemloos blijven bellen en sms'en omdat er nog absoluut geen sprake van is dat 3G netwerken of 4G netwerken op korte termijn uitgefaseerd zullen gaan worden.

Uitfasering GSM netwerken

T-Mobile heeft - net als andere Nederlandse mobiele aanbieders - licenties om de frequentiebanden die tot op heden ook gebruikt zijn voor 2G (GSM) netwerken tot aan 2029 te mogen gebruiken. Sinds 2012 mogen telecomaanbieders zelf beslissen voor welke netwerkstandaard zij hun frequentieruimte inzetten. Omdat de focus nu vooral ligt op 3G en 4G, is het de verwachting dat 2G (GSM) omstreeks 2020 zal gaan verdwijnen en de frequentieruimte die daarmee definitief vrij komt aan de 3G of 4G netwerken wordt toegevoegd.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

   Download de Android app van GSM Helpdesk

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie