Twee verschillende fouten veroorzaakten debacle met Samsung Galaxy Note 7

23-01-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Samsung heeft samen met drie onafhankelijke onderzoeksbureaus de resultaten bekend gemaakt van het onderzoek naar het debacle met de Samsung Galaxy Note 7. Meer dan honderd Galaxy Note 7 toestellen vlogen vorig jaar in brand of zijn zelfs ontploft.

Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) hield Samsung in de Zuid Koreaanse hoofdstad Seoul, tevens thuisbasis van Samsung, een persconferentie waar het bedrijf de onderzoeksresultaten naar de oorzaak van alle problemen met de Samsung Galaxy Note 7 bekend heeft gemaakt. Het bedrijf maakte bekend dat afgelopen maanden 700 medewerkers van Samsung en drie onafhankelijke onderzoeksbureaus onderzoek hebben gedaan naar de oorzaak.

Anders dan afgelopen tijd werd gesuggereerd blijkt uit het onderzoek dat de problemen volledig zijn te wijten aan de accu's van de Samsung Galaxy Note 7. Een ontwerpfout van de accu heeft de problemen veroorzaakt aldus Samsung. Tragisch genoeg traden bij de eerste lichting smartphones die Samsung vanaf augstus op de markt bracht en in september terug moest roepen andere problemen op dan bij de tweede lichting toestellen die als vervanging op de markt kwamen en vanaf oktober werden teruggeroepen.

Verbogen elektroden

In de accu van de eerste lichting Galaxy Note 7 toestellen die afkomstig waren van Samsung's dochterbedrijf Samsung SDI zat een ontwerpfout waardoor in de accu te weinig ruimte was voor de negatieve elektrode. In de hoek van de accu zat de negatieve elektrode dan ook verbogen. Door onvoldoende isolatie konden de negatieve elementen in contact komen met de positieve elementen waardoor kortsluiting ontstond. De gevolgen hiervan zijn bekend: brand of zelfs ontploffende Galaxy Note 7 toestellen.

Ontbrekende of beschadigde isolatietape

De vervangende Galaxy Note 7 die vanaf oktober op de markt kwamen hadden veilig gewaande accu's van een andere leverancier. Deze accu's hadden wel een veilig ontwerp, maar in de haast waarin de accu's zijn geproduceerd zijn fouten gemaakt. Zo ontbrak bij sommige accu's de isolatietape of was de isolatietape tijdens de productie al beschadigd geraakt waardoor ook in deze accu's de positief geladen elementen in contact konden komen met de negatief geladen elementen met wederom in brand vliegende of zelfs ontploffende Samsung Galaxy Note 7 toestellen tot gevolg.

Samsung en de drie onafhankelijke onderzoeksbureaus hebben totaal 120.000 geproduceerde maar niet verkochte Galaxy Note 7 toestellen onderzocht en 30.000 accu's die al voor de Galaxy Note 7 waren geproduceerd.

Maatregelen

Om herhaling te voorkomen heeft Samsung diverse maatregelen genomen die volgens het bedrijf vanaf nu diep geworteld zitten in de bedrijfscultuur. Samsung zorgt er in de basis voor dat in toestellen meer ruimte beschikbaar komt voor de accu zodat accu's niet kunnen vervormen. Ook maakt Samsung tijdens de productie van smartphones voortaan röntgenfoto's van de accu om te controleren of deze niet intern is vervormd. Veder verhoogt Samsung de 'stresstests' waaraan accu's moeten kunnen voldoen en wordt de accu onderworpen aan een simulatie waarbij het gebruik van de accu tijdens de levensduur van een telefoon wordt gesimuleerd. Dit alles moet voorkomen dat problemen zoals zijn opgetreden met de Samsung Galaxy Note 7 in de toekomst nog voor kunnen komen.

Bekijk het complete nieuwsoverzicht rondom de Samsung Galaxy Note 7 in ons Samsung Galaxy Note 7 nieuwsdossier.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

   Download de Android app van GSM Helpdesk

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie