Eerste test met 5G netwerk in Nederland gestart

27-01-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


Nederland speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van toekomstige 5G netwerken. In noord-oost Groningen is nu zelfs een kleinschalig 5G netwerk gebouwd waar testen gedaan worden met deze toekomstige generatie mobiele netwerken op het platteland.

Anderhalf jaar geleden is bekend geworden dat noord-oost Groningen de 'rurale proeftuin' voor 5G zou gaan worden. Het gebied kenmerkt zich door weinig bebouwing en grote lappen landbouwgrond en is daarmee een ideaal testgebied voor het testen van 5G netwerken op het platteland. In Finland en Zuid Korea vinden testen plaats met 5G netwerken in stedelijke gebieden.

Nu anderhalf jaar later is de aftrap gegeven van de eerste testen met het 5G netwerk in de Groningse polder, meldt RTV Noord. Bij vijf landbouwbedrijven zijn sensoren in de grond geplaatst die de tuinders realtime informatie geven over de gesteldheid van de grond en de gewassen.

5G netwerken beloven een evolutie te gaan worden van de huidige generatie 4G netwerken en zijn aanzienlijk sneller en moeten een lagere zogenaamde 'latency' (vertraging) bieden. Door deze latency zo laag mogelijk te maken is het mogelijk om in duizendsten van een seconde informatie te versturen en te ontvangen, wat bijvoorbeeld essentieel kan zijn voor zelfrijdende auto's die met elkaar moeten kunnen communiceren. Een te hoge latency zou in dat geval vertraging veroorzaken in de communicatie tussen auto's wat ongelukken kan veroorzaken.

5G netwerken worden niet alleen ontwikkeld als mobiel netwerk voor communicatie en dataverkeer voor gebruikers maar vooral ook voor 'internet of things'. Naar verwachting zullen in de komende jaren letterlijk miljarden 'dingen' via 5G verbonden gaan worden en op afstand te bedienen of uit te lezen zijn.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

   Download de Android app van GSM Helpdesk

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie