T-Mobile test in stilte met bellen via het 4G netwerk

T-Mobile test in stilte met bellen via het 4G netwerk

02-02-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Instellingen , Netwerk , Toestellen


T-Mobile blijkt in december 2016 de zogenaamde 'Voice over LTE' technologie geactiveerd te hebben in haar netwerk. Momenteel voert de provider in stilte tests uit met bellen via het 4G netwerk.

T-Mobile gaat het hoogst waarschijnlijk later dit jaar mogelijk maken voor klanten met een geschikte smartphone om te bellen via het 4G netwerk. T-Mobile heeft in december de techniek 'Voice over LTE', kortweg 'VoLTE' in stilte geactiveerd in haar netwerk, zo heeft T-Mobile woordvoerder Kathleen Loods bevestigd. Dankzij VoLTE is het mogelijk om telefoongesprekken te voeren via het 4G netwerk van T-Mobile.

Op dit moment biedt T-Mobile de mogelijkheid om te bellen via haar 4G netwerk nog niet commercieel aan klanten aan. Enkel mensen die betrokken zijn bij de bouw en onderhoud van het T-Mobile netwerk testen momenteel de techniek.

T-Mobile gaf al in 2015 aan dat de provider de ambitie had om in 2016 VoLTE te activeren op haar 4G netwerk. Deze ambitie heeft de provider niet waar kunnen maken. Nu blijkt dat de provider pas eind 2016 actief is gaan testen met VoLTE op haar netwerk, terwijl KPN, Vodafone en Tele2 al wel VoLTE operationeel hebben.

Voordelen

Dankzij VoLTE kunnen telefoongesprekken ook via het 4G netwerk gevoerd worden. Voordeel hierbij is dat de telefoon niet meer terug hoeft te schakelen naar een 3G (UMTS) of 2G (GSM) netwerk en daarmee ook de 4G mobiele internetverbinding in stand kan blijven. Dankzij de grotere bandbreedte van 4G netwerken kan ook de geluidskwaliteit van gesprekken opgekrikt worden en komen telefoongesprekken sneller tot stand.

Tele2 was in Nederland begin vorig jaar de eerste provider die VoLTE activeerde op het netwerk, gevolgd door KPN en Vodafone afgelopen najaar. Om te kunnen bellen via 4G netwerken, moeten klanten over een smartphone beschikken met zowel de technische ondersteuning als de juiste instellingen. Op dit moment zijn slechts een handvol Android smartphones geschikt en voorzien van de juiste instellingen.

Alle iPhone modellen vanaf de Apple iPhone 6 hebben de technische ondersteuning voor VoLTE, maar de instellingen hiervoor moeten door Apple vrijgegeven worden. Voor het Nederlandse netwerken van Vodafone en Tele2 is dit al gebeurd waarmee klanten van Vodafone en Tele2 met hun iPhone alreeds kunnen bellen over de 4G netwerken van deze providers.;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie