Hacker treft vermoedelijke hackmethode FBI aan in buitgemaakte data

Hacker treft vermoedelijke hackmethode FBI aan in buitgemaakte data

06-02-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Midden januari werd bekend dat een hacker het Israëlische bedrijf Cellebrite had gehackt en daarbij 900 GB aan data had gestolen. Cellebrite houdt zich bezig met het leveren van hacktools aan onder andere inlichtingendiensten om in beslag genomen smartphones te kunnen hacken. In de buitgemaakte data zit waarschijnlijk ook de hack die door de FBI is gebruikt in een geruchtmakende zaak.

Vorig jaar stond de tech-wereld op zijn kop toen de Amerikaanse FBI Apple sommeerde om een iPhone van een terrorist te ontgrendelen. Ondanks de ernst van de zaak weigerde Apple omdat het bedrijf naar eigen zeggen bang was dat er met het vrijgeven van een ontgrendelmethode een precedent geschapen zou worden en de FBI buiten het zicht van Apple om de hackmethode ook voor andere doeleinden zou gebruiken. 

Apple kreeg steun en bijval van nagenoeg de gehele techwereld. Diverse rechtzaken werden gevoerd en zelfs de rechtbank verplichtte Apple mee te werken bij het ontgrendelen van de gewraakte smartphone. Omdat deze zaken het onderzoek van de FBI dermate vertraagde heeft de FBI naar verluidt contact gezocht met het Israëlische bedrijf Cellebrite dat onder andere voor inlichtingendiensten onderzoekssystemen maakt waarmee in beslag genomen smartphones onderzocht kunnen worden. 

Mikpunt van hackers

Sinds het moment dat de FBI de hackmethode van Cellebrite heeft gebruikt, staat Cellebrite op het visier van hackers. Midden januari maakte een hacker bekend de servers van Cellebrite gehackt te hebben en daarbij 900 GB aan data gestolen te hebben. Nader onderzoek op deze data heeft nu duidelijk gemaakt dat hoogstwaarschijnlijk ook de door de FBI gebruikte hackmethode voor de iPhone van de terrorist in de buitgemaakte data staat, meldt Motherboard op basis van gesprekken met de hacker die verantwoordelijk is voor de hack bij Cellebrite.

Nader onderzoek op deze methode laat zien dat de hackmethode van Cellebrite veel overeenkomsten vertoont met de manier waarop jailbreaks werken. Voor een iPhone jailbreak wordt een kwetsbaarheid in het iOS besturingssysteem misbruikt om code te kunnen injecteren op vervolgens het toestel over te kunnen nemen.

Ook voor Android en BlackBerry

Naast hacktools om iPhones te kunnen hacken, troffen hackers in de buitgemaakte data ook verwijzingen naar hacktools voor Android smartphones en voor BlackBerry toestellen. Dit suggereert dat Cellebrite ook voor deze besturingssystemen software aanbiedt aan bijvoorbeeld inlichtingendiensten om smartphones te kunnen hacken.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie