Oppo stoot Huawei van de troon als grootste Chinese smartphonefabrikant

07-02-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De Chinese smartphone fabrikant Oppo heeft in het laatste kwartaal van 2016 in China dermate veel smartphone verkocht dat het bedrijf zich de grootste smartphone fabrikant van China mag noemen. Oppo verkocht in China 24,5 miljoen telefoons in het laatste kwartaal van vorig jaar.

De Chinese en de Indiase markt zijn de twee grootste markten ter wereld met beide afzonderlijk meer dan 1 miljard inwoners. Doordat beide landen nog in hun ontwikkelingsfase verkeren en het besteedbaar inkomen lager ligt dan in westerse landen, floreren in deze landen vooral bedrijven uit eigen land. In China zijn in het laatste kwartaal van 2016 volgens IDC ruim 135 miljoen smartphones verkocht, meer dan een kwart van de totale smartphoneverkopen wereldwijd.

Plaats Merk
1 Oppo (4)
2 Huawei (1)
3 Vivo (5)
4 Apple (2)
5 Xiaomi (3)

In de top vijf van grootste smartphonemerken gemeten naar verkopen is in het vierde kwartaal flink wat gewijzigd ten opzichte van één jaar eerder. Oppo heeft in het laatste kwartaal van afgelopen jaar de nummer één positie overgenomen van Huawei. Oppo zag ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015 het aantal verkochte toestellen in China meer dan verdubbelen. Oppo verkocht eind 2016 in China 24,5 miljoen smartphones, tegenover 22,9 miljoen door Huawei. Oppo is daarmee in één keer van plaats vier naar plaats één weten door te stoten.

Top 5 compleet veranderd

Door deze radicale wijzigingen en slechtere prestaties van Xiaomi en Apple, is de top vijf van grootste smartphonemerken in China in het vierde kwartaal van 2016 fors door elkaar gehusseld. Xiaomi zag het aantal verkochte smartphones met meer dan 40 procent dalen ten opzichte van vorig jaar en ook bij Apple ging de verkoop van iPhones met ruim 14 procent onderuit. Zowel Apple als Xiaomi daalde hierdoor twee plekken in de top vijf. Apple van plek twee naar plek vier en Xiaomi van plek drie naar plek vijf.

Naast Oppo heeft ook de chinese smartphonefabrikant Vivo het in het laatste kwartaal van 2016 erg goed gedaan. Ook Vivo zag haar smartphone verkopen bijna verdubbelen en steeg hierdoor van plaats vijf naar plaats drie in de ranglijsten.

Niet ongebruikelijk

De top vijf van grootste smartphone merken in China wijzigt regelmatig omdat smartphone fabrikanten met één succesvol toestel in één keer een grote voorsprong kunnen pakken op  hun concurrenten. In eerdere jaren was dit succes voor Xiaomi weggelegt, afgelopen jaar heeft Oppo het opvallend goed gedaan. Het ontbreken van consistentie in het smartphone portfolio van de meeste Chinese smartphone producenten zorgt er echter voor dat fabrikanten het succes meestal niet kunnen vasthouden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie