Sony onthult nieuwe camerasensor met super slow-motion functie

Sony onthult nieuwe camerasensor met super slow-motion functie

07-02-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Sony heeft een nieuwe camerasensor voorgesteld die hoogstwaarschijnlijk gebruikt wordt in één van de smartphones die Sony tijdens het aankomende Mobile World Congress gaat presenteren. De camera is in staat om in één seconde tijd duizend beelden te vangen.

Video's opnemen met 1000 frames per seconde was tot op heden een onmogelijke opgave voor smartphones. Het menselijk oog is in staat om 30 tot 40 frames per seconde waar te nemen. Boven de 40 frames per seconde is het voor het menselijk oog niet meer mogelijk individuele frames waar te nemen en ogen bewegende beelden als 'vloeiend'. Hoe hoger het frameratio, hoe vloeiender en rustiger het beeld voor het menselijk oog overkomt, vandaar dat er steeds meer TV's en beeldschermen zijn met een hoge verversingsratio van 60 of zelfs 120 Hz (60 of 120 beelden per seconde) zijn.

Super slow motion

Een camera die video's kan opnemen met een framerate van 1000 frames per seconde is voor normale toepassingen overbodig, maar biedt wel unieke mogelijkheden voor een smartphone. Wanneer een video met 1000 frames per seconde wordt opgenomen en vervolgens op een normale snelheid van 30 tot 60 frames per seconde wordt afgespeeld, ontstaat 'super slow motion'. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om een vallend object dat in duizenden stukjes uiteen barst tot op detail niveau in beeld te brengen.

Tot op heden was het voor smartphones onmogelijk om zoveel beelden in één seconde vast te leggen. Sony heeft hier een oplossing voor gevonden door de smartphone camera te voorzien van een eigen geheugen waarin deze beelden tijdelijk opgeslagen kunnen worden. Tijdens- en na de video opname worden de beelden verwerkt door de beeldprocessor van de camera om vervolgens opgeslagen te worden in het geheugen van een smartphone. Rechtstreekse opslag van video's met 1000 frames per seconde is onmogelijk omdat de koppelingen tussen de camera en het geheugen hier te langzaam voor zijn.

Doordat de nieuwe camerasensor van Sony zo snel is, kan de camera ook in een duizendste van een seconde een foto maken. Snel bewegende objecten zoals bijvoorbeeld een voorbij razende hogesnelheidstrein kunnen op die manier nog steeds scherp en zonder 'bewegingswaas' gefotografeerd worden.

Mobile World Congress

Sony heeft nog geen naam onthuld die voor de nieuwe camerasensor gebruikt wordt, maar heeft al wel laten doorschemeren dat de camerasensor een resolutie van 21,2-megapixel heeft. Introducties uit het verleden laten zien dat Sony vaak componenten die vlak voor grote evenementen worden onthuld gebruikt worden in toestellen die tijdens grote evenementen worden gepresenteerd. Met het Mobile World Congress in Barcelona eind februari voor de deur, ligt het voor de hand dat de camerasensor die Sony vandaag heeft onthuld gebruikt zal worden in één of meerdere smartphones die Sony eind deze maand gaat presenteren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie