Minister Kamp dient wetsvoorstel in om kritische (telecom)bedrijven te beschermen

16-02-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


Minister Kamp van Economische Zaken zal vandaag een wetsvoorstel indienen die moet gaan voorkomen dat Nederlandse bedrijven met kritische functies voor de Nederlandse staat of bevolking overgenomen kunnen worden door buitenlandse partijen.

Aanleiding voor het wetsvoorstel is de vijandige overnamepoging van América Móvil op KPN in 2013. Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil, eigendom van multi-miljardair Carlos Slim, trachtte in 2013 het Nederlandse KPN over te nemen. De Nederlandse staat had op dat moment geen instrumenten om de overname tegen te houden. Uiteindelijk wist KPN een beschermingsconstructie op te tuigen die voorkwam dat het bedrijf overgenomen werd.

KPN is - mede als voormalig staatsbedrijf - van kritisch belang voor de Nederlandse staat. Zo beheert KPN niet alleen de publieke vaste en mobiele telefoonnetten, maar bijvoorbeeld ook communicatienetwerken voor defensie, politie, brandweer en ambulance.

Het staatsbelang is niet alleen bij KPN erg groot. Ook in andere bedrijfstakken bevinden zich bedrijven waarvan de Nederlandse regering liever niet wil hebben dat deze in buitenlandse handen kunnen vallen. Het ingediende wetsvoorstel moet de Nederlandse regering inspraak geven bij overnamepogingen van dergelijke bedrijven zodat ook de Nederlandse regering in staat is een al dan niet vijandige overname tegen te houden.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

Download de Android app van GSM Helpdesk     Download de iOS app van GSM Helpdesk

 


;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie