Preview: Sony steelt de show met introductie Sony Xperia XZ Premium

27-02-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  MWC 2017


Sony heeft de eerste dag van het Mobile World Congress in Barcelona afgetrapt met de introductie van de Sony Xperia XZ Premium. De Xperia XZ Premium is met haar indrukwekkende specificaties tot op heden de meest uitgebreide smartphone die in Barcelona gepresenteerd is en laat de gisteren gepresenteerde LG G6, Huawei P10 en Huawei Plus beduusd achter.

De Sony Xperia XZ Premium is een smartphone waarbij het tech-publiek, dat deze week massaal naar Barcelona is afgereisd voor het Mobile World Congress, haar vingers kan aflikken. De Sony Xperia XZ Premium is niet alleen prachtig vormgegeven, het toestel komt ook in de boeken te staan als één van de meest uitgebreide smartphones van dit moment.

Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premium

De Sony Xperia XZ Premium moet min of meer gezien worden als opvolger voor de Sony Xperia Z5 Premium die Sony anderhalf jaar geleden presenteerde tijdens de IFA van 2015 in Berlijn. De Sony Xperia Z5 Premium was destijds 's werelds eerste smartphone met een 4K beeldscherm. Het voorbeeld van Sony heeft tot op heden eigenlijk nog steeds niet echt opvolging gekregen. Geen enkele andere 'westerse' fabrikant heeft tot op heden smartphones gepresenteerd met een 4K beeldscherm. Omdat 4K beeldschermen toch de toekomst zijn voor smartphones, bijvoorbeeld met het oog op Virtual Reality, beschikt ook de nieuwe Sony Xperia XZ Premium weer over een beeldscherm met een 4K beeldschermresolutie (3840 x 2160 pixels).

De Sony Xperia XZ Premium kent naast premium specificaties ook een premium vormgeving
De Sony Xperia XZ Premium kent naast premium specificaties ook een premium vormgeving

Premium vormgeving

Maar dat is niet het enige waarmee de telefoon uitblinkt. Ook qua vormgeving is direct duidelijk dat de Sony Xperia XZ Premium hét neusje van de zalm is van Sony. De Sony Xperia XZ Premium kent een zeer strakke vormgeving en komt in de kleuren 'Luminous Chrome' en 'Deepsea Black'. Vooral de Chrome-kleurige uitvoering zal de aandacht trekken omdat de achterzijde van het toestel haast kan fungeren als een spiegel. 

Dankzij de diamond cut op de rand van de Sony Xperia XZ Premium wordt het metalen frame geaccentueerd
Dankzij de diamond cut op de rand van de Sony Xperia XZ Premium wordt het metalen frame geaccentueerd

De Sony Xperia XZ Premium heeft een metalen frame met een voor- en achterzijde van glas. Om breukschade of krassen te voorkomen is zowel de voor- als achterzijde van de Xperia XZ Premium gemaakt van Gorilla Glass 5. De randen van de Sony Xperia XZ Premium kennen een 'diamond cut' waardoor een extra accent gelegd wordt op het metalen frame.

Tóch de Snapdragon 835 processor

Geheel tegen alle verwachtingen in, blijkt Sony - en dat zal voor velen een opluchting zijn - voor de Sony Xperia XZ Premium gebruik te maken van de gloednieuwe en ongekend snelle Qualcomm Snapdragon 835 processor. Er werd voorspeld dat andere fabrikanten geen gebruik konden maken van deze processor omdat Samsung nagenoeg de gehele productiecapaciteit van deze processor 'opeiste' voor de verwachte Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+. De Snapdragon 835 processor is gezien het ultra high-end karakter van de Xperia XZ Premium de enige echte goede keuze. Daarbij beschikt het toestel over 4 GB werkgeheugen en een interne opslagcapaciteit van 64 GB, uiteraard ook uitbreidbaar middels Micro SD geheugenkaarten.

De Sony Xperia XZ Premium is uitgerust met de nieuwste Sony camera met ultra slow-motion functie
De Sony Xperia XZ Premium is uitgerust met de nieuwste Sony camera met ultra slow-motion functie

Ultra slow-mo camera

Wie dacht dat hiermee alle spectaculaire zaken besproken waren heeft het mis. Ook op cameragebied verlegd Sony opnieuw de grenzen. De Sony Xperia XZ Premium maakt gebruik van de geheel nieuwe Motion Eye camerasensor die het bedrijf begin februari presenteerde. Deze camera heeft een effectieve resolutie van 19-megapixel met zogenaamde 'Motion Eye' technologie. Deze technologie 'voorspelt' wanneer de gebruiker een foto wil gaan maken en zorgt dat er al beelden vastgelegd worden nog voordat de gebruiker op de sluiterknop heeft gedrukt. Mocht de gebruiker het moment suprême gemist hebben, bestaat grote kans dat de Sony Xperia XZ Premium het moment toch heeft weten vast te leggen.

Achterzijde van de Sony Xperia XZ Premium
Achterzijde van de Sony Xperia XZ Premium

Maar de meest bijzondere technologie is nog wel de ultra slow-motion functie. Doordat de camerasensor over een eigen geheugenmodule beschikt, kan de camera in de Sony Xperia XZ Premium gedurende 1 seconde per keer in ultra slow-motion filmen. In dit geval legt de camera in één seconde tijd duizend beelden vast. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld een bijzondere stunt op een skate-baan of een object dat in duizenden stukjes kapot valt minutieus en gedetailleerd in beeld te brengen.

Ook aan de voorzijde heeft Sony gezorgd voor een hoogwaardige camera. Aan de voorzijde van de Sony Xperia XZ Premium is een 13-megapixelcamera geplaatst, eveneens met Exmor RS for Mobile camerasensor. De front camera is dankzij ISO 6400 ondersteuning in staat om zelfs bij extreem weinig licht toch foto's te kunnen maken.

De Sony Xperia XZ Premium beschikt aan de rechterzijde over een vingerafdruksensor
De Sony Xperia XZ Premium beschikt aan de rechterzijde over een vingerafdruksensor

Stof- en waterdicht

Vanzelfsprekend is de nieuwe Sony Xperia XZ Premium, net als alle andere high-end modellen van Sony, stof- en waterdicht. Voorts is de telefoon uitgevoerd met een vingerafdruksensor. De XZ Premium heeft verder een USB type-C aansluiting waarmee de krachtige 3.230 mAh accu mede dankzij Quick Charge 3.0 technologie super snel opgeladen kan worden. Vanzelfsprekend zal de Sony Xperia XZ Premium direct uit de doos draaien op de meest actuele versie van Android, momenteel Android 7.0 Nougat.

Beschikbaarheid

Geïnteresseerden in de Sony Xperia XZ Premium moeten helaas nog wel even geduld hebben. Sony gaat de smartphone pas tegen de zomer van dit jaar in de winkels leggen. De Sony Xperia XZ Premium krijgt een verkoopadviesprijs van 749 euro, waarmee het toestel in het high-end segment een behoorlijk scherpe prijs heeft gekregen. Meer informatie en alle specificaties van de Sony Xperia XZ Premium zijn verzameld op onze uitgebreide Sony Xperia XZ Premium overzichtspagina.

Geïnteresseerd in de Sony Xperia XZ Premium?

Wilt u als één van de eerste mensen in Nederland rond kunnen lopen met de nieuwe Sony Xperia XZ Premium? Meldt u dan via onderstaand formulier aan voor de gratis herinneringsservice van GSM Helpdesk. Na inschrijving brengt GSM Helpdesk u direct op de hoogte zodra de Sony Xperia XZ Premium in Nederland in de winkels wordt gesignaleerd.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie