KPN pleit voor snelle vrijgave 3,5 GHz band voor uitrol 5G netwerk

14-03-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


KPN waarschuwt er vanochtend in een persbericht voor dat Nederland haar koppositie op het gebied van 5G netwerken dreigt kwijt te raken door het Nederlandse frequentiebeleid en roept op tot snelle actie.

Vorig jaar november schreef GSM Helpdesk al dat het satelliet grondstation in het Friese Burum, waar ook de Nederlandse AIVD (Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst) en MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst) schotel antennes hebben staan voor afluister- en spionage doeleinden, de ontwikkeling van 4G en 5G netwerken in Nederland behoorlijk in de weg staat. Vanwege dit grondstation mag de 3,5 GHz frequentieband in bijna de helft van Nederland niet gebruikt worden. De 3,5 GHz band is juist de eerste frequentieband die internationaal is aangewezen als de standaard frequentieband voor toekomstige 5G netwerken.

Voor de ontwikkeling van 4G netwerken en de opstap naar 5G netwerken in Europa willen telecomproviders en de Europese Unie de 4G frequentiebanden '42' en '43' in gebruik gaan nemen. Deze frequentiebanden beslaan het frequentiespectrum tussen de 3.400 MHz en de 3.800 MHz. Het gebruik van dit spectrum is vanwege het grondstation in Burum verboden in Nederland.

Ook in de nieuwe nota Mobiele Communicatie die Minister Kamp naar buiten heeft gebracht wordt geen aanstalten gemaakt om de 3,5 GHz band vrij te gaan geven voor mobiele communicatie. In reactie op deze nota waarschuwt KPN dat Nederland hiermee haar koppositie op het gebied van 5G ontwikkeling kan kwijtraken. Noord oost Groningen geldt bijvoorbeeld als rurale proeftuin voor 5G netwerken.

In het gebied boven de rode lijn is het gebruik van frequenties in de 3 GHz band verboden
In het gebied boven de rode lijn is het gebruik van frequenties in de 3 GHz band verboden

Het gebied waarin de 3,5 GHz band niet gebruikt mag worden bestrijkt half Nederland en beslaat zelfs nagenoeg het volledige grondoppervlak van Amsterdam. Daarmee is het feitelijk onmogelijk voor Nederlandse telecomproviders om op basis van Europese standaarden hun 4G netwerken in de komende jaren verder te gaan ontwikkelen.

Nederlandse overheid houdt ontwikkeling 4G tegen

Vooralsnog lijkt het erop dat de Nederlandse overheid geen wijzigingen gaat aanbrengen in het frequentie beleid, ondanks dat de Nederlandse overheid volgens Europese regelgeving dit wel zou moeten doen. Nederland beroept zich op een uitzondering op deze regelgeving dat Nederland uitgifte van licenties op dit frequentiespectrum mag tegenhouden vanwege de staatsveiligheid. Aangezien het gebruik van frequenties in de 3 GHz band het grondstation in Burum blijkbaar kan verstoren, zou het gebruik van deze frequenties inlichtingendiensten in de problemen brengen en daarmee de staatsveiligheid in gevaar kunnen brengen.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie