WhatsApp en Telegram dichten groot lek in web-versie

16-03-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Messaging


Zowel bij WhatsApp als bij Telegram is het mogelijk om berichten vanaf een computer te versturen en ontvangen via een web-applicatie. Beveiligingsonderzoekers hebben een groot lek ontdekt waarmee de communicatiegeschiedenis van beide apps onderschept kon worden.

Zowel Telegram als WhatsApp hebben het aangetroffen lek reeds gedicht. Beveiligingsonderzoeker Check Point, die het lek ontdekte, heeft met de publicatie van het lek gewacht totdat zowel Telegram als WhatsApp het lek hadden verholpen. Voor zover bekend is het lek nooit misbruikt door kwaadwillenden.

Het lek in de web-versies van Telegram en WhatsApp doet denken aan het Stagefright lek in het Android besturingssysteem dat ruim anderhalf jaar geleden de gemoederen lange tijd heeft bezig gehouden. Ook in de webversies van WhatsApp en Telegram bleek het mogelijk te zijn om met een aangepaste afbeelding toegang te krijgen tot de chathistorie. Er waren zelfs mogelijkheden om de geïnfecteerde afbeelding naar alle contacten in de contactenlijst te sturen waarmee potentiëel nog meer mensen afgeluisterd konden worden door kwaadwillenden.

Volgens Check Point was juist de sterke encryptie die WhatsApp toepast de oorzaak van het lek. Door deze encryptie is WhatsApp niet in staat om binnenkomende afbeeldingen vooraf te controleren op kwaadaardige code. Bij Telegram kunnen gebruikers zelf bepalen of zij wel of geen gebruik maken van een encryptie. Hoewel het lek ook in de webversie van Telegram bleek te zitten, was het in Telegram moeilijker om dit lek te misbruiken.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

Download de Android app van GSM Helpdesk     Download de iOS app van GSM Helpdesk

 


;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie