Spotify gaat mogelijk muziekaanbod niet betalende gebruikers beperken

17-03-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Diensten


Streaming muziekdienst Spotify, momenteel naar aantal gebruikers gemeten de grootste streaming muziekdienst ter wereld, gaat waarschijnlijk de mogelijkheden voor niet betalende gebruikers beperken.

Dat niet betalende gebruikers van Spotify naar alle muziek kunnen luisteren is voor platenmaatschappijen al lange tijd een doorn in het oog. De advertentieinkomsten die Spotify genereert bij niet betalende luisteraars zou niet in verhouding staan tot de inkomsten die Spotify genereert uit betalende gebruikers.

Al geruime tijd is Spotify in onderhandeling met platenmaatschappijen om nieuwe contacten te sluiten. Inzet van Spotify is dat het bedrijf minder kwijt is aan royalties dan nu het geval is. In 2016 had Spotify een omzet van bijna 2 miljard euro, waarvan ruim 1,6 miljard euro aan royalties aan platenmaatschappijen werd uitgekeerd. Vanwege de kosten die Spotify moet maken om haar streaming muziekdienst in de lucht te houden, draaide Spotify een verlies van 173 miljoen euro.

Inperken muziekaanbod gratis gebruikers

Om winst te kunnen gaan maken is het voor Spotify essentieel dat zij betere deals kan sluiten met platenmaatschappijen. Momenteel zou Spotify overwegen om nieuwe of zeer populaire albums van artiesten alleen nog ter beschikking te stellen aan betalende Spotify gebruikers om op die manier platenlabels tevreden te stellen en daardoor minder royalties te hoeven betalen, zo meldt FT.

De meeste andere streaming muziekdiensten bieden geen optie aan om gratis gebruik te maken van de dienst. Spotify gelooft echter in haar model en stelt dat veel gratis gebruikers uiteindelijk er alsnog voor kiezen om een abonnement op Spotify te nemen.

Beursgang

Al jaren wordt gesuggereerd dat Spotify haar gratis model mede onder druk van platenmaatschappijen moet gaan veranderen. Tot op heden is dit echter nog niet gebeurd. Gezien Spotify op termijn van plan zou zijn om naar de beurs te gaan, is het voor het bedrijf echter essentieel om winst te gaan maken, waardoor Spotify bereid zou zijn om concessies te doen.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

Download de Android app van GSM Helpdesk     Download de iOS app van GSM Helpdesk

 


;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie