Veel Nederlanders en Belgen ontvangen spooktelefoontjes vanuit Albanië

Veel Nederlanders en Belgen ontvangen spooktelefoontjes vanuit Albanië

17-03-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


GSM Helpdesk signaleert momenteel een enorme piek in het aantal frauduleuze telefoongesprekken vanuit Albanië naar Nederlandse en Belgische vaste- en mobiele nummers. Advies: Niet terugbellen!

Bent u in de afgelopen dagen gebeld door het nummer +35544021094 of een nummer dat hier op lijkt? U bent niet de enige. Op dit moment signaleert GSM Helpdesk een ware golf aan telefoontjes vanuit Albanië. Ook vanuit diverse Afrikaanse landen wordt de laatste weken weer opvallend veel gebeld naar Europese vaste- en mobiele nummers in de hoop dat mensen terugbellen. In alle gevallen gaat het om pogingen tot oplichting.

De telefoontjes zijn duidelijk herkenbaar en zijn afkomstig vanaf telefoonnummers in Afrika of niet-Europese landen rondom de Middellandse Zee. De telefoon gaat doorgaans maar één keer heel kort over waardoor de gebruiker eigenlijk geen tijd heeft om de telefoon op te kunnen nemen. Daarna geeft de telefoon uiteraard aan dat er een gemiste oproep is. Wie snel genoeg is om op te nemen, hoort doorgaans dat de verbinding direct verbroken wordt. De bellers hopen dat de eigenaar van het gebelde nummer nieuwsgierig genoeg is om terug te bellen.

Wees alert wanneer telefoonnummer begint met +35, +21 of +22

De meeste oplichtingstelefoontjes zijn momenteel afkomstig vanaf een nummer dat begint met de internationale toegangscode +35x, +21x of +22x (waarbij de 'x' staat voor het derde cijfer van het landnummer). Er zijn naast Albanië (+355) ook al meldingen over telefoontjes uit Burkina Faso (+226), Marokko (+212), Algarije (+213), Tunesië (+216), Libië (+218), Mali (+223), Ivoorkust (+225), Niger (+227), Sierra Leone (+232), Ghana (+233) en Nigeria (+234). Het is voorts niet uit te sluiten dat oplichters vanuit nog meer Afrikaanse landen opereren.

Oplichters in Afrika en niet Europese landen rondom de Middellandse Zee bellen niet op basis van een telefoonboek, maar bellen doorgaans opeenvolgende nummers. Vaak is dit proces zelfs geautomatiseerd en belt een computer lukraak vaste en mobiele nummers, laat de telefoon één keer kort overgaan en verbreekt dan weer de verbinding.

Terugbellen kost véél geld

Wie gebeld wordt door een onbekend nummer is vaak nieuwsgierig en bellen in veel gevallen terug. Wie dit doet naar de betreffende niet Europese- of Afrikaanse nummers wordt achteraf geconfronteerd met een torenhoge telefoonrekening of beltegoed dat plots in zijn geheel verdampt is. Het betreffen in de meeste gevallen namelijk dure betaalnummers waar overheen ook nog eens internationale beltarieven berekend worden.

Letterlijk aan het lijntje gehouden worden

Uitbaters van de nummers doen er alles aan om mensen die terugbellen letterlijk zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Zo wordt bij sommige nummers direct maar vrijwel niet merkbaar opgenomen en wordt de zogenaamde 'wektoon', die hoorbaar is bij het bellen naar een andere telefoon zolang nog niet is opgenomen, geïmiteerd. Zo lijkt het alsof de telefoon aan de andere kant van de lijn overgaat, terwijl de verbinding allang actief is. Gedurende de tijd dat de verbinding actief is, kost deze de beller (flink) geld.

Andere nummers laten een bericht horen dat er een kleine wachttijd is en vragen de beller even te wachten. Ook bij deze nummers geldt dat de tijd dat de telefoonverbinding actief is flink geld kost voor de beller. Uiteraard wordt de telefoon nooit opgenomen en is er alles aan gelegen de nietsvermoedende beller zo lang mogelijk aan de lijn te houden.

Advies: Bel nóóit terug

Vanwege de hoge kosten die het bellen naar deze nummers met zich mee brengen is het dringende advies van GSM Helpdesk om in geen geval terug te bellen naar een voor u onbekend buitenlands nummer, zeker niet wanneer het hier een niet Europees- of Afrikaans nummer betreft.

Waarheid versus Hoax

Op internet gaan overigens ook veel onjuiste berichten (zogenaamde 'Hoaxen') rond over deze Afrikaanse telefoon terreur. Zo wordt in sommige berichten gesteld dat criminelen met het bellen naar een telefoon de bankgegevens kunnen ophalen, het toestel kunnen blokkeren, hacken of overnemen, de lijst contacten kunnen kraken of op kosten van de gebruiker andere telefoongesprekken kunnen voeren. Al deze berichten kloppen niet.
 ;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

04-06-2018
LG G7 ThinQ
25-05-2018
Motorola Moto E5
23-05-2018
Samsung Galaxy A6
17-05-2018
Nokia 8 Sirocco


Nieuw

30-05-2018
Nokia 5.1
30-05-2018
Nokia 3.1
02-05-2018
Samsung Galaxy A6
02-05-2018
LG G7 ThinQ
19-04-2018
Motorola Moto E5