'T-Mobile heeft Nederlands deel van 4G netwerk voor de luchtvaart af'

19-04-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


Sinds september 2015 is in Europa een speciaal 4G netwerk in aanbouw waarmee in de nabije toekomst vliegtuigpassagiers gebruik kunnen maken van een snelle internetverbinding aan boord van het toestel. T-Mobile Nederland heeft zojuist bekend gemaakt dat het deel van dit netwerk waar zij voor verantwoordelijk is nu klaar voor gebruik is.

Onder leiding van Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile in Nederland, wordt momenteel in Europa gebouwd aan het zogenaamde European Aviation Network, kortweg 'EAN'. Met dit netwerk wil Deutsche Telekom de Europese luchtvaartsector van snellere, betere en waarschijnlijk ook goedkopere internetconnectiviteit gaan voorzien die luchtvaartmaatschappijen in hun vliegtuigen kunnen gaan aanbieden aan passagiers. Deutsche Telekom werkt bij de bouw van dit netwerk samen met Nokia als leverancier van netwerk apparatuur en met satelietbedrijf Immarsat.

Schematische voorstelling van het nieuwe 4G netwerk voor de luchtvaart van Deutsche Telecom en Immarsat
Schematische voorstelling van het nieuwe 4G netwerk voor de luchtvaart van Deutsche Telecom en Immarsat

Ook T-Mobile Nederland werkt mee aan de bouw van het European Aviation Network. T-Mobile Nederland is verantwoordelijk voor het luchtruim boven Nederland alsmede een behoorlijk deel van de Noordzee. In een persbericht heeft T-Mobile Nederland vandaag laten doorschemeren dat 'haar deel' van het EAN netwerk klaar voor gebruik is.

Combinatie tussen grond-netwerk en satelliet netwerk

Het netwerk wat Immarsat, Deutsche Telecom en Nokia optuigen is een combinatie van een 'grond-netwerk' en een 'satelliet netwerk'. Deutsche Telecom heeft samen met Nokia in heel Europa circa 300 speciale 4G antennes plaatsen met een extra groot bereik van circa 80 kilometer rondom de antenne. Hiermee kan Deutsche Telecom een Europees dekkend 4G netwerk opzetten. Normale 4G antennes hebben een bereik van maximaal circa 10 kilometer.

Tot een hoogte van circa 3000 meter verloopt een breedband internetverbinding vanuit vliegtuigen via het grond-netwerk van Deutsche Telecom. Boven de 3000 meter wordt een combinatie gemaakt tussen satellietverbindingen en het grond-netwerk om snelheid en stabiliteit van de verbindingen te kunnen garanderen.

Veelbelovende test

In november 2016 hebben al enkele tests plaatsgevonden met het EAN netwerk. In Groot Brittannië vond toen de eerste operationele test vanuit een vliegtuig plaats. Tijdens de vlucht werd er een videoverbinding opgebouwd via het netwerk. De resultaten waren volgens het EAN beter dan verwacht, al zijn geen details gegeven over de resultaten.

Gebruik en kosten

Wat de dienst gaat kosten is nog niet bekend. Het ligt voor de hand dat passagiers voor een vast bedrag per uur of per vlucht gebruik kunnen gaan maken van een mobiele breedbandverbinding in het vliegtuig.

In het vliegtuig kunnen passagiers hun eigen smartphone en tablet gebruiken om gebruik te maken van de breedband internetverbinding. In het vliegtuig zet de geïnstalleerde apparatuur tijdens de vlucht zowel een Wi-Fi als een 4G netwerk op die uitzend op dezelfde frequenties als 4G netwerken op de grond.

Snelheid en kosten

Op dit moment zijn er al luchtvaartmaatschappijen die internet aanbieden in het vliegtuig. Hiervoor zijn toestellen uitgerust met speciale apparatuur die doorgaans een Wi-Fi netwerk opzetten in de cabine. Dit Wi-Fi netwerk wordt gevoed door een internetverbinding via de satelliet. De snelheid is meestal vergelijkbaar met een 2G verbinding, waardoor streaming audio en video alsmede andere data intensieve diensten niet bruikbaar zijn in het vliegtuig. Daarnaast is het ook vaak érg duur om internet in het vliegtuig te kunnen gebruiken als passagier.

Het EAN netwerk moet voor beide problemen een oplossing gaan bieden. De snelheid van het EAN netwerk in vliegtuigen zal 'enkele tientallen Mbits' gaan bedragen en omdat ook een grondnetwerk wordt gebruikt zullen verbindingen hoogstwaarschijnlijk een stuk goedkoper gaan worden. Het EAN netwerk wordt naar verwachting eind dit jaar of begin 2018 actief.;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

04-06-2018
LG G7 ThinQ
25-05-2018
Motorola Moto E5
23-05-2018
Samsung Galaxy A6
17-05-2018
Nokia 8 Sirocco


Nieuw

30-05-2018
Nokia 5.1
30-05-2018
Nokia 3.1
02-05-2018
Samsung Galaxy A6
02-05-2018
LG G7 ThinQ
19-04-2018
Motorola Moto E5