Rechtbank doet vandaag uitspraak over Datavrije Muziek van T-Mobile

Rechtbank doet vandaag uitspraak over Datavrije Muziek van T-Mobile

20-04-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten


De rechtbank van Rotterdam zal later vandaag uitspraak doen in de rechtszaak tussen de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en T-Mobile over het aanbod 'Datavrije Muziek' van T-Mobile. Naast T-Mobile en de ACM kijken ook andere Nederlandse telecomproviders met belangstelling uit naar de uitspraak.

De uitspraak van de rechtbank in Rotterdam die vandaag gedaan zal worden heeft grote gevolgen voor de Nederlandse telecommarkt. Inzet van de zaak is of het zogenaamde 'zero rating', waarbij het dataverkeer van bepaalde diensten niet in rekening wordt gebracht. Onder de strikte Nederlandse wetgeving op het gebied van Netneutraliteit is zero rating niet toegestaan. Onder Europese regelgeving wel. De rechtbank in Rotterdam moet vandaag gaan beslissen welke regelgeving van toepassing is.

Kiest de rechtbank van Rotterdam voor de Nederlandse wetgeving, dan blijft de strikte netneutraliteit die in Nederland al van kracht is in stand. Kiest de rechtbank voor de Europese wetgeving, dan wordt feitelijk een streep gezet door de hele strikte netneutraliteit die in Nederland van toepassing is. Duidelijk is dat T-Mobile in het eerste geval in beroep zal gaan en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in het tweede geval.

Knuppel in het hoenderenhok

T-Mobile heeft vorig jaar oktober bewust de knuppel in het hoenderenhok gegooid met de lancering van 'Datavrije Muziek', een dienst waarbij klanten niet langer hoeven te betalen voor het dataverkeer dat met muziekdiensten wordt gegenereerd. Het niet in rekening brengen van dataverkeer dat door bepaalde diensten wordt verbruikt wordt 'zero rating genoemd'.

Hoewel de dienst technisch gezien in het voordeel is van consumenten, is de dienst strijdig met de strikte Nederlandse netneutraliteit. Deze wetgeving schrijft voor dat internetaanbieders, dus ook mobiele telecomproviders, geen diensten mogen voortrekken of extra mogen belasten. Zero rating is een vorm van het voortrekken van bepaalde diensten en zou ten nadele kunnen zijn van andere diensten.

Handhaving

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is in Nederland belast met de handhaving van de Nederlandse wet- en regelgeving. Met de introductie van Datavrije Muziek heeft T-Mobile bewust aangestuurd op een confrontatie met de ACM omdat T-Mobile - maar ook andere Nederlandse providers - graag een afzwakking willen zien van de zeer strikte Nederlandse netneutraliteit. ACM heeft T-Mobile vorig jaar al gemaand te stoppen met het aanbieden van Datavrije Muziek. Aangezien T-Mobile hier (bewust) geen gehoor aan heeft gegeven om een rechtszaak uit te lokken, had ACM vanuit haar rol als handhaver geen andere keuze T-Mobile voor de rechter te slepen.

Ook in Europees verband is regelgeving rondom netneutraliteit van kracht, al zijn deze niet zo streng als in Nederland. Lidstaten is opgeroepen deze Europese regels te implementeren, iets dat Nederland nog niet heeft gedaan. T-Mobile beroept zich dan ook op de Europese regelgeving waarin zero rating onder voorwaarden wel is toegestaan. Datavrije Muziek is volgens T-Mobile onder Europese regelgeving wel toegestaan. Dat is dan ook de inzet van T-Mobile in de rechtszaak die door de ACM als handhaver is aangespannen.

WhatsApp belasting

De Nederlandse regelgeving rondom netneutraliteit is juist zo strikt omdat telecomproviders onder leiding van KPN enkele jaren geleden hebben getracht 'disruptive diensten' zoals WhatsApp extra te gaan belasten om op die manier de omzetderving op belminuten en SMS berichten te compenseren. Hier heeft de Nederlandse overheid toen snel een stokje voor gestoken door als tweede land ter wereld een zeer strikte netneutraliteit in de wetgeving te verankeren.

Wanneer zero rating wel wordt toegestaan, bestaat het risico dat telecomproviders op een verkapte manier alsnog een 'WhatsApp belasting' in kunnen voeren. Door het dataverkeer van bepaalde diensten niet te berekenen en en andere diensten juist wel, kan er alsnog een scheve verhouding ontstaan waarbij telecomproviders bepalen hoe consumenten hun internetverbinding moeten gebruiken en met welke diensten. Een prijsverhoging voor dataverkeer voor alle andere diensten die niet onder de zero rating vallen zou het gevolg kunnen zijn, waarmee er onder aan de streep alsnog een 'WhatsApp belasting' is ontstaan.

Uitspraak

Nadat in maart een zitting heeft plaatsgevonden waarin de rechtbank zowel T-Mobile als ACM heeft gehoord, zal de uitspraak in de rechtszaak vandaag gedaan worden. T-Mobile heeft al aangekondigd dat het bedrijf tot op het hoogste niveau in beroep zal gaan op het moment dat het bedrijf in de rechtszaak in het ongelijk gesteld wordt. Zolang de rechtszaken lopen zal de ACM niet handhavend optreden richting T-Mobile en kan T-Mobile Datavrije Muziek aan blijven bieden aan klanten.
 ;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

04-06-2018
LG G7 ThinQ
25-05-2018
Motorola Moto E5
23-05-2018
Samsung Galaxy A6
17-05-2018
Nokia 8 Sirocco


Nieuw

30-05-2018
Nokia 5.1
30-05-2018
Nokia 3.1
02-05-2018
Samsung Galaxy A6
02-05-2018
LG G7 ThinQ
19-04-2018
Motorola Moto E5