T-Mobile mag dankzij uitspraak rechtbank doorgaan met aanbieden datavrije muziek

20-04-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


De rechtbank van Rotterdam heeft zojuist uitspraak gedaan in de rechtszaak tussen de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en T-Mobile. ACM had de rechtszaak namens de Nederlandse staat aangespannen aangezien de dienst 'Datavrije Muziek' van T-Mobile in strijd is met de Nederlandse wet. De rechtbank heeft hier een streep doorheen gezet.

Dankzij de uitspraak van de rechtbank van vandaag is de wetgeving rondom netneutraliteit vanaf vandaag een stukje minder strikt dan deze tot op heden was. Tot op heden schreef deze wetgeving voor dat internetaanbieders, dus ook mobiele telecomproviders, geen diensten mogen voortrekken of extra mogen belasten. Zero rating is een vorm van het voortrekken van bepaalde diensten en zou ten nadele kunnen zijn van andere diensten.

De rechtbank concludeert dat het welliswaar onder Nederlandse wetgeving verboden is om diensten middels 'zero rating' aan te bieden echter stelt dat de Nederlandse wetgever hier helemaal niets over had mogen zeggen. Europese verordeningen stellen namelijk dat ondanks de netneutraliteitsregels zero rating onder voorwaarden wel is toegestaan. De rechtbank heeft daarbij de Europese regelgeving boven de Nederlandse wetgeving gesteld.

T-Mobile heeft vorig jaar oktober bewust de knuppel in het hoenderenhok gegooid met de lancering van 'Datavrije Muziek', een dienst waarbij klanten niet langer hoeven te betalen voor het dataverkeer dat met muziekdiensten wordt gegenereerd. Het niet in rekening brengen van dataverkeer dat door bepaalde diensten wordt verbruikt wordt 'zero rating genoemd'.

Nieuwe toetsing

Vanuit de huidige uitspraak mag T-Mobile doorgaan met het aanbieden van Datavrije Muziek en zouden ook andere telecomaanbieders diensten op basis van zero rating aan mogen gaan bieden. Toch concludeert de rechtbank dat de manier waarop T-Mobile momenteel Datavrije Muziek aanbiedt mogelijk toch niet toegestaan is onder de Europese regelgeving. Het is echter aan de Autoriteit Consument en Markt om dit te toetsen. De rechtbank stelt dat de ACM deze toetsing niet heeft gedaan omdat de ACM van mening was dat de dienst onder Nederlandse wetgeving sowieso verboden was. De rechtbank heeft derhalve de ACM opgedragen een nieuwe toetsing uit te voeren op basis van de Europese regelgeving.

T-Mobile spreekt in een reactie van een doorbraak in Nederland en Europa en een overwinning voor de klanten van T-Mobile. ACM heeft nog geen inhoudelijke reactie kunnen geven op het vonnis, al stelt de ACM wel blij te zijn dat er nu duidelijkheid is rondom de netneutraliteitswetgeving in Nederland.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

Download de Android app van GSM Helpdesk     Download de iOS app van GSM Helpdesk

 


;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie