Test met smartphone als ov chipkaart krijgt deze zomer vervolg

Test met smartphone als ov chipkaart krijgt deze zomer vervolg

21-04-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Toestellen


Tussen eind 2015 en begin 2016 hebben openbaar vervoer bedrijven, ov chipkaart uitgever Translink en telecomproviders KPN en Vodafone getest met het gebruik van een smartphone om in- en uit te kunnen checken in het Nederlandse OV. De proef krijgt deze zomer vervolg.

OV bedrijven, Translink alsmede KPN en Vodafone hebben bekend gemaakt dat er deze zomer een nieuwe proef gedaan gaat worden met 'smart ov'. Daarmee kunnen deelnemers aan de proef met hun smartphone in- en uitchecken in het openbaar vervoer. De smartphone vervangt daarbij de OV Chipkaart.

Volgens de OV-bedrijven is deze proef is een belangrijke stap om het betaalgemak in het openbaar vervoer te vergroten. In september 2015 besloten alle OV-bedrijven al in te gaan zetten op in- en uitchecken met een smartphone. De Smart-OV proef is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse openbaar vervoerbedrijven, Translink (uitgever van de OV Chipkaart), KPN en Vodafone. Tijdens de proef krijgen circa 10.0000 reizigers de kans ervaring op te doen met deze nieuwe en makkelijke manier van betalen in het openbaar vervoer.

De vele verschillende merken en type smartphones vragen om een uitgebreide proef. De deelnemers ontvangen van Vodafone of KPN een nieuwe simkaart waar de OV-chipkaart op wordt geladen. In- en uitchecken gebeurt door de telefoon op dezelfde manier voor de kaartlezers te houden als de plastic OV-chipkaart. Reizigers kunnen in de Smart-OV app direct zien wat hun saldo is, of ze in- of uitgecheckt zijn en wat de rit gekost heeft. Ook zijn de laatste tien reistransacties terug te lezen.

Indien de proef succesvol is wordt deze manier van smart ov verder uitgerold en zullen steeds meer reizigers in het OV hun smartphone kunnen gaan gebruiken als vervanger voor de OV chipkaart. Vooralsnog kunnen alleen Android smartphones gebruikt worden aangezien Apple aan externe ontwikkelaars nog geen toegang heeft gegeven tot de NFC chip in haar Apple iPhones.

Bankpas

Naast in- en uitchecken met de smartphone zal er vanaf deze zomer ook op kleine schaal getest gaan worden met het gebruik van een bankpas of creditcard als ov chipkaart. Steeds meer bankpassen en creditcards beschikken over een NFC chip waarmee in- en uitchecken in het OV technisch al mogelijk is. Ritjes in het OV worden in dat geval rechtstreeks van de bankrekening of creditcard afgeschreven. Aan deze test doen onder andere ABN Amro, Rabobank, ING, SNS, ASN Bank, Regiobank, Mastercard en Visa mee.
 ;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

04-06-2018
LG G7 ThinQ
25-05-2018
Motorola Moto E5
23-05-2018
Samsung Galaxy A6
17-05-2018
Nokia 8 Sirocco


Nieuw

30-05-2018
Nokia 5.1
30-05-2018
Nokia 3.1
02-05-2018
Samsung Galaxy A6
02-05-2018
LG G7 ThinQ
19-04-2018
Motorola Moto E5