Smartphone op afbetaling wordt vanaf vandaag geregistreerd als lening

Smartphone op afbetaling wordt vanaf vandaag geregistreerd als lening

01-05-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Vanaf vandaag, maandag 1 mei 2017, treedt het laatste deel van de regelgeving rondom de Wet Financieel Toezicht (WFT) in werking voor de telecommarkt. Dat betekent dat iedereen die vanaf vandaag een smartphone op afbetaling koopt in de meeste gevallen een lening aangaat die wordt geregistreerd bij het BKR in Tiel.

Al jaren is het mogelijk om een mobiel abonnement te combineren met de aanschaf van een nieuwe telefoon. Lange tijd was een deel of het gehele aanschafbedrag van een nieuwe telefoon meegerekend in de abonnementsprijs, waardoor het leek alsof telefoons of smartphones bij abonnementen gratis of veel goedkoper waren. In werkelijkheid was in het abonnement een afbetalingscomponent opgenomen waarvan niet bekend was hoe groot deze was en hoeveel rente en kosten er in rekening gebracht werden.

Sinds 1 januari van dit jaar zijn telecomaanbieders verplicht om smartphones los van abonnementen te verkopen. Sinds 1 januari is namelijk het grootste deel van de Wet Financieel Toezicht ook van kracht voor de telecommarkt. Wanneer een nieuwe telefoon in 12 of 24 maanden wordt afbetaald middels bijvoorbeeld een toestel abonnement, moeten de aflossing en eventuele kosten en rente los gespecificeerd staan op de rekening zodat altijd duidelijk is hoeveel mensen kwijt zijn aan hun abonnement en hoeveel betaald wordt voor het toestel.

Laatste deel

Vanaf vandaag treedt het laatste deel van de Wet Financieel Toezicht in werking voor de telecommarkt. Dit betekent dat alle afbetalingsregelingen met een looptijd van meer dan drie maanden en een gefinancierd bedrag van meer dan 250 euro geregistreerd moet gaan worden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Met het kopen van een smartphone op afbetaling heeft u daarmee vanaf vandaag dus een officiele lening aan uw broek.

Dit laatste deel van de Wet op het Financieel Toezicht kan grote gevolgen hebben voor studenten en voor mensen die van plan zijn om op korte termijn een woning te gaan kopen of een grote aanschaf of inverstering te gaan doen waarbij een hypotheek of een lening afgesloten moet worden. Reeds uitstaande geregistreerde leningen, bijvoorbeeld voor een nieuwe smartphone, drukken namelijk het maximale bedrag dat nog geleend kan worden. De Wet Financieel Toezicht probeert mensen te beschermen tegen situaties waarin teveel geld geleend wordt en stelt een maximum aan wat mensen mogen lenen in relatie tot hun inkomen.

Forse impact op maximaal hypotheekbedrag

Wie vanaf vandaag bijvoorbeeld een Apple iPhone 7 Plus 256 GB wil kopen en deze in 12 of 24 maanden wil betalen, gaat een geregistreerde lening van rond de 1.100 euro aan. Omdat de maandlast voor deze lening drukt op het maandelijkse besteedbare inkomen, zal met deze lening rekening gehouden worden bij bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag. In de praktijk betekent dit dat er tussen de 7.000 en 10.000 euro minder hypotheek verkregen kan worden door deze lening.

Gevolgen

De komende tijd zal moeten blijken wat de invloed is van de nieuwe wet- en regelgeving op de verkoop van smartphones. Sommige consumenten weigeren een lening af te sluiten voor een smartphone en zullen geneigd zijn te gaan sparen om een nieuwe telefoon te kunnen kopen. Ook valt te verwachten dat niet iedereen meer de duurste van de duurste smartphone zal kopen en eerder zal kiezen voor een iets goedkoper model. Overigens blijkt dat grote groepen Nederlanders nog steeds graag wil rondlopen met het mooiste en beste toestel van dit moment en daarbij een geregistreerde lening op de koop toe neemt.

Meer informatie hierover is te vinden op onze helpdeskpagina over de nieuwe regels voor het financieren van een nieuwe telefoon of smartphone.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie