Android beveiligingsupdate voor mei verhelpt 118 kwetsbaarheden

Android beveiligingsupdate voor mei verhelpt 118 kwetsbaarheden

02-05-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Uit het security buletin van Google voor de maand maart blijkt dat Google in de maandelijkse beveiligingsupdate voor het Android besturingssysteem maar liefst 118 kwetsbaarheden heeft opgelost, waarvan er 29 als 'kritisch' worden aangemerkt. Het valt op dat de maandelijkse beveiligingsupdate sinds maart steeds groter wordt.

Sinds Google in de zomer van 2015 werd geconfronteerd met het extreem gevaarlijke Stagefright-lek in het Android besturingssysteem, brengt Google iedere maand een beveiligingsupdate uit voor het Android besturingssysteem. In de vijfde beveiligingsupdate van dit jaar heeft Google naar eigen zeggen 29 kritische kwetsbaarheden opgelost. Ook zijn er tientallen andere bugs, problemen en kwetsbaarheden met een minder hoge prioriteit of risico verholpen.

Google verhelpt met de beveiligingsupdate voor mei maar liefst 118 kwetsbaarheden. Dat is opmerkelijk, want in maart en april verhielp Google ook al een record aantal van 60 en 103 kwetsbaarheden. Daarmee heeft Google het tempo waarmee kwetsbaarheden in Android worden verholpen voor de derde maand op rij verhoogt.

Tot aan februari van dit jaar werden gemiddeld tussen de 30 en 40 kwetsbaarheden verholpen met de maandelijkse beveiligingsupdate. Qua aantal verholpen kwetsbaarheden is de Android beveiligingsupdate voor mei - na de al grote update voor maart en april - de meest omvangrijke beveiligingsupdate tot nu toe.

Opnieuw zijn kwetsbaarheden aangetroffen in de kernel en mediaserver van het Android besturingssysteem. Door deze beveiligingslekken zou het voor kwaadwillenden mogelijk zijn om code uit te voeren rechtstreeks in de kernel van het besturingssysteem of mediabestanden te misbruiken om telefoons te hacken.

Voorts heeft Google opnieuw kwetsbaarheden aangetroffen en opgelost die betrekking hebben op smartphones met processoren van Qualcomm en baseband processoren van Broadcom. In augustus 2016 werd het Android besturingssysteem opgeschrikt door de vondst van het grote 'QuadRooter-lek'. Dit lek zou door apps op Android smartphones misbruikt kunnen worden om zogenaamde 'root-toegang' te krijgen en ongemerkt data te stelen, te spioneren of zelfs een toestel geheel over te nemen. Verder blijkt Google ook enkele kritische kwetsbaarheden opgelost te hebben die betrekking hebben op de drivers van NVIDIA en MediaTek.

De mei update van Google bevat oplossingen voor totaal 118 kwetsbaarheden. 29 daarvan worden door Google aangemerkt als 'zeer kritisch', 67 kwetsbaarheden hadden volgens Google een hoge prioriteit en de overige opgeloste problemen hadden een lager risico profiel, zo blijkt uit het Security Bulletin van Google.

Beschikbaarheid

De nieuwe beveiligingsupdate komt spoedig beschikbaar voor de Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 7, Nexus 9, Google Pixel, Google Pixel XL en alle Android One smartphones. De update is daarnaast ook beschikbaar voor smartphone fabrikanten die de beveiligingsupdate kunnen verwerken in toekomstige software updates. Diverse fabrikanten voorzien hun toestellen op regelmatige basis van updates waarin de beveiligingsupdates van Google zijn verwerkt.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

15-10-2018
CAT B35
01-10-2018
Sony Xperia XZ3