'Microsoft komt terug met een smartphone die de markt zal veranderen'

04-05-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Microsoft heeft al meer dan een jaar geen nieuwe smartphones meer uitgebracht maar heeft naar eigen zeggen alles behalve afscheid genomen van de smartphone markt. Het bedrijf zal gaan keren met een smartphone die onze visie op smartphones drastisch zal veranderen.

Microsoft CEO Satya Nadella heeft in een interview met Marketplace opmerkelijke uitspraken gedaan over de toekomst van smartphones. De laatste smartphone van Microsoft was de Lumia 650 die in februari vorig jaar werd uitgebracht. Sindsdien lijkt het dat Microsoft de smartphonemarkt heeft verlaten.

Microsoft Coninuum-dock voor de Microsoft Lumia 950 en Lumia 950 XL
Microsoft Coninuum-dock voor de Microsoft Lumia 950 en Lumia 950 XL

Nadella meldt tegenover Marketplace dat Microsoft alles behalve afscheid heeft genomen van de smartphonemarkt. Volgens Nadella werkt Microsoft momenteel aan een smartphone die onze kijk op smartphones radicaal zal gaan veranderen. Om zijn uitspraak kracht bij te zetten verwees Nadella naar de Surface tablets van Microsoft.

Surface tablets waren een voorbeeld voor de markt

Microsoft introduceerde enkele jaren geleden de eerste Surface tablets. Dit zijn in feite 2-in-1 apparaten die zowel als laptop en als tablet gebruikt kunnen worden. Dit concept is sindsdien door veel laptop- en tablet fabrikanten overgenomen en een groot succes geworden. Een vergelijkbare revolutie en impuls verwacht Microsoft ook te kunnen gaan realiseren op de smartphonemarkt.

Uiteraard wilde Nadella nog weinig details kwijt over de manier waarop toekomstige (Surface) smartphones van Microsoft de smartphonemarkt zullen gaan veranderen. Wanneer de uitspraken van Nadella echter in perspectief met eerdere uitspraken van Microsoft geplaatst worden, valt wel een kleine voorspelling te maken.

Windows programma's draaien op smartphones

Eind vorig jaar maakte Microsoft bekend dat het mede dankzij de nieuwe Qualcomm Snapdragon 835 processor mogelijk zou worden om volwaardige Windows programma's op smartphones te kunnen draaien een een soort emulator. Deze Snapdragon 835 processor is sinds begin dit jaar beschikbaar en is ook al toegepast in diverse smartphones. De toekomstige (Surface) smartphone van Microsoft wordt waarschijnlijk ook aangedreven door deze processor.

Met de Lumia 950 en Lumia 950 XL heeft Microsoft al de eerste stappen gezet waarmee smartphones als een computer gebruikt kunnen worden. De Lumia 950 en Lumia 950 XL konden gekoppeld worden aan het zogenaamde 'Continuum Dock' waarop een beeldscherm, toetsenbord en muis aangesloten konden worden. Daarbij leverde de smartphone de rekenkracht en aansturing van het beeldscherm, toetsenbord en muis en ontstond een computer-achtige situatie.

2-in-1 smartphone?

Het lijkt erop dat Microsoft op dit concept zal voortborduren met toekomstige smartphones. Grote kans dat Microsoft na de 2-in-1 Surface tablets binnenkort zal gaan komen met 2-in-1 smartphones en daarmee een nieuw voorbeeld gaat geven aan de smartphonemarkt. Geruchten dat de verwachte Surface smartphone een computer op smartphoneformaat zal worden doen al sinds vorig jaar mei de ronde.

Leuk detail is dat Samsung al min of meer heeft voorgesorteerd op deze situatie. De nieuwe Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+ kunnen net als de Lumia 950 en Lumia 950 XL ook als computer gebruikt worden. Hiervoor biedt Samsung het DeX dock als accessoire aan. Ook op het DeX dock kunnen een beeldscherm, toetsenbord en muis aangesloten worden, waarmee evenees een computer-achtige situatie ontstaat.

Via: Tweakers
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie