Gevolgen van invoering BKR registratieplicht duidelijk merkbaar

Gevolgen van invoering BKR registratieplicht duidelijk merkbaar

12-05-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Sinds 1 mei moeten alle kredieten en afbetalingsregelingen voor nieuwe telefoons als lening geregistreerd worden bij het BKR in Tiel op het moment dat het gefinancierde bedrag meer dan 250 euro bedraagt. Volgens Belsimpel, één van de grootste Nederlandse telecom webwinkels, zijn de gevolgen van deze nieuwe registratieplicht duidelijk merkbaar.

Sinds 1 mei geldt ook voor de telecommarkt een registratieplicht van alle nieuwe kredieten van meer dan 250 euro. Wie een nieuwe telefoon aanschaft in combinatie met een abonnement en de telefoon niet in één keer betaalt, gaat officieel een lening aan. Op het moment dat het gefinancierde bedrag meer dan 250 euro bedraagt, wordt een inkomenstoets gedaan en wordt de financiering als lening geregistreerd bij het BKR in Tiel. Dit kan gevolgen hebben voor menen die in de nabije toekomst bijvoorbeeld een huis willen gaan kopen. Een financiering voor een smartphone kan ervoor zorgen dat het maximale hypotheekbedrag tussen de 7.000 en 12.000 euro lager uit zal komen.

In een persbericht meldt Belsimpel, één van de grootste telecomwebwinkels van Nederland, dat de gevolgen van de BKR registratieplicht die op 1 mei van kracht is geworden duidelijk merkbaar zijn. In de laatste week van april verwerkte Belsimpel 55 procent meer bestellingen dan in dezelfde week een jaar eerder. Alle abonnementen en toestelfinancieringen die voor 1 mei aangegaan zijn hoefde nog niet bij het BKR geregistreerd te worden.

Grote invloed op gedrag

In de eerste 10 dagen van mei zag Belsimpel een overduidelijke verandering in het aankoopgedrag van consumenten. Volgens Belsimpel is sinds 1 mei het aantal klanten dat een groot deel van de telefoon in één keer betaalt om onder de grens van 250 euro te blijven verdubbeld ten opzichte van de periode vóór 1 mei.

Belsimpel ziet tot op heden nog geen signalen dat Nederlanders nu massaal kiezen voor goedkopere telefoons, zoals eerder werd voorspeld. Volgens Belsimpel kiezen mensen nog steeds voor de (dure) telefoon die zij graag willen hebben, maar kiezen er nu voor het toestel anders te financieren.

Meer sim-only

Wel ziet Belsimpel een behoorlijke stijging in de verkoop van sim-only abonnementen zonder toestel. Volgens Belsimnpel lag dit in de eerste 10 dagen van mei een kwart hoger dan in april. Volgens de webwinkel kan dit erop wijzen dat Nederlanders in de toekomst hun nieuwe telefoon vaker los zullen gaan aanschaffen of wellicht langer doen met hun huidige telefoon.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

15-10-2018
CAT B35
01-10-2018
Sony Xperia XZ3