Netflix weigert Android gebruikers met root-toegang

Netflix weigert Android gebruikers met root-toegang

15-05-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Diensten , Toestellen


Het is voor gebruikers van Android smartphones en tablets die zichzelf zogenaamde 'root toegang' hebben verschaft tot hun apparaat niet meer mogelijk om Netflix te installeren vanuit de Google Play Store. De maatregel heeft te maken met een nieuwe beveiliging.

Netflix heeft een nieuwe beveiliging ingevoerd in haar streaming videodienst die moet voorkomen dat films en series die op Netflix worden aangeboden gekopieerd en verspreid kunnen worden. Hiervoor maakt Netflix gebruik van DRM technologie (Digital Rights Management) van Google. Door de nieuwere versie van DRM die nu in Netflix is geïmplementeerd is Netflix gestopt met de ondersteuning van Android apparaten die zijn 'geroot'.

Gebruikers van Android apparaten zoals smartphones en tablets kunnen hun toestel als het ware 'kraken'. Dit wordt 'rooten' genoemd. Vervolgens krijgen deze gebruikers zogenaamde 'root-toegang' en kunnen aanpassingen doen in het besturingssysteem of kunnen bijvoorbeeld een alternatieve versie van Android installeren. Dit wordt dan ook voornamelijk gedaan door echte hobbyisten.

Geavanceerde mogelijkheden

Een smartphone waarop de gebruiker root-toegang heeft kan echter ook voorzien worden van allerlei software die de beveiliging in apps breekt. In het geval van Netflix zou het bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn om de DRM beveiliging die op films en series zit te kraken waarmee gebruikers deze illegaal kunnen kopiëren en zouden kunnen verspreiden.

Om dit tegen te gaan is het vanaf heden niet meer mogelijk om vanuit de Google Play Store Netflix te downloaden en te installeren op Android apparaten met root-toegang. Gebruikers van Android apparaten met root-toegang die Netflix alreeds op hun apparaat hebben staan kunnen er nog wel gebruik van maken. Ook is het mogelijk om de Netflix app vanuit alternatieve bronnen te downloaden en te installeren.

Voorbode van blokkade?

Mogelijk is dit een voorbode op een totale blokkade van gebruikers van Android apparaten met root-toegang. De nieuwe DRM beveiliging is namelijk in staat om te controleren of het apparaat waarop Netflix gebruikt wordt voldoet aan de richtlijnen van Google. Toestellen met root-toegang voldoen hier niet aan, waarmee het denkbaar is dat Netflix in de toekomst gebruikers van geroote Android apparaten zal gaan blokkeren.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

15-10-2018
CAT B35
01-10-2018
Sony Xperia XZ3