Nieuwe Nokia 3310 eigenlijk te ouderwets voor Nederland

13-06-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De nieuwe Nokia 3310, de opvolger voor één van de meest populaire mobiele telefoons ooit, gaan momenteel als zoete broodjes over de toonbank in Nederland. Wie de nieuwe Nokia 3310 echter aanschaft met het idee deze permanent te gaan gebruiken komt wellicht bedrogen uit.

Het Finse HMD Global, een bedrijf dat de exclusieve rechten heeft om onder de merknaam 'Nokia' telefoons en smartphones uit te brengen, heeft begin dit jaar een grote stunt uitgehaald om aan de hele wereld bekend te maken dat Nokia terug van weggeweest is. Dit deed HMD Global tijdens het Mobile World Congress in Barcelona met de introductie van een nieuwe Nokia 3310. Qua vormgeving doet het toestel sterk denken aan de oude Nokia 3310 uit 2001 die in de geschiedenisboeken staat als één van de best verkochte mobiele telefoons ooit.

Oude Nokia 3310 uit 2001 (links) naast de nieuwe Nokia 3310 (rechts)
Oude Nokia 3310 uit 2001 (links) naast de nieuwe Nokia 3310 (rechts)

Ondertussen is de Nokia 3310 al in veel landen, waaronder ook Nederland, in de verkoop gegaan. Bijna overal gaat het nieuwe toestel als zoete broodjes over de toonbank. De vriendelijke prijs van 59 euro speelt hier zeker een rol. Een groot aantal mensen koopt het toestel uit sentiment en als gadget. Ook wordt het toestel massaal gekocht door mensen die eigenlijk terug verlangen naar die ouderwetse mobiele telefoon met een ongekend uithoudingsvermogen waarmee alleen bellen en sms'en mogelijk is. Vooral deze laatste groep mensen kan bedrogen uit gaan komen met de nieuwe Nokia 3310.

Nieuwe Nokia 3310 is eigenlijk te ouderwets

Hoewel het niet hardop wordt uitgesproken zijn Nederlandse mobiele aanbieders eigenlijk niet heel erg blij met de grote instroom van Nokia 3310 toestellen. De nieuwe Nokia 3310 is namelijk net als haar 17 jaar oudere voorganger een GSM (2G) toestel. Bij de meeste Nederlandse providers ligt de focus nu vooral op 4G netwerken.

Zowel T-Mobile als Vodafone waarschuwen dan ook dat het gebruik van een Nokia 3310 niet de ervaring biedt op het gebied van dekking en gesprekskwaliteit die toestellen met 3G en 4G ondersteuning wel bieden. Het gebruik van de Nokia 3310 is in combinatie met het netwerk van Tele2 zelfs geheel onmogelijk aangezien Tele2 enkel een 4G netwerk heeft in Nederland. Feitelijk kan dus geconcludeerd worden dat de nieuwe Nokia 3310 te ouderwets is voor Nederlandse mobiele netwerken.

Nokia 3310 het beste bruikbaar bij KPN en Vodafone

Wie de Nokia 3310 toch graag wil hebben en ook actief wil gaan gebruiken is het beste uit bij KPN of Vodafone. In een reactie tegenover GSM Helpdesk heeft een woordvoerder van KPN laten weten dat KPN binnenkort ook zelf gaat beginnen met de verkoop van de nieuwe Nokia 3310. Daarmee lijkt KPN zich nog niet echt zorgen te maken over de grote nieuwe instroom van nieuwe 2G toestellen.

Een woordvoerder van Vodafone liet doorschemeren dat het 2G netwerk van Vodafone nog van meer dan prima kwaliteit is om gebruikt te kunnen worden in combinatie met de Nokia 3310. Vodafone tornt niet aan het 'ouderwetse' GSM netwerk omdat heel veel zogenaamde 'Machine to Machine' communicatie (zoals bijvoorbeeld slimme meters en navigatiesystemen) communiceren via het 2G netwerk van Vodafone. Wel onderstreept de woordvoerder van Vodafone dat dankzij de huidige stand van de techniek klanten met een 3G of 4G toestel een betere ervaring zullen hebben zowel qua gesprekskwaliteit, snelheid als dekking.

T-Mobile en Tele2 zijn niet happig op de nieuwe Nokia 3310

Een woordvoerder van T-Mobile is erg duidelijk over de nieuwe Nokia 3310: T-Mobile is volgens haar vooral toekomst- en datagericht, hetgeen niet echt past of mogelijk is met de nieuwe Nokia 3310 los van de vintagecharme. T-Mobile waarschuwt zelfs dat gebruikers van 2G toestellen zoals de nieuwe Nokia 3310 steeds vaker dekkingsproblemen kunnen gaan ervaren zowel in Nederland als in het buitenland. Dit komt omdat mobiele aanbieders de capaciteit van GSM netwerken steeds verder terugschroeven ten bate van 3G en 4G. Ook in noodsituaties kan dit er dus toe leiden dat met een 2G telefoon moeilijker of geen contact verkregen kan worden met de 112 alarmcentrale.

Tele2 heeft in Nederland alleen een 4G netwerk, waar de nieuwe Nokia 3310 dus niet op werkt. Op dit moment kunnen bestaande klanten van Tele2 nog gebruik maken van het 2G en 3G netwerk van T-Mobile en zouden dus de Nokia 3310 via een omweg alsnog kunnen gebruiken in combinatie met Tele2. De provider wordt hier echter steeds strenger op en zodra de overeenkomst met T-Mobile wordt beëindigd kunnen klanten van Tele2 met een Nokia 3310 niet meer bellen en sms'en. Een woordvoerder van Tele2 stelt dan ook dat Tele2 wil dat klanten mobiel internet, HD-bellen en SMS'en ervaren zoals het bedoeld is. Dat vergt een 4G toestel, wat de nieuwe Nokia 3310 niet is.

GSM wordt uiteindelijk uitgefaseerd

Op langere termijn, naar verwachting ergens in het volgende decenium, zal er niet aan te ontkomen zijn dat 2G (GSM) netwerken uitgefaseerd gaan worden. In Nederland heeft nog geen enkele mobiele aanbieder een harde einddatum voor het 2G netwerk genoemd. In omringende landen is dit al wel gebeurd en in de Verenigde Staten zijn zelfs alle GSM netwerken reeds afgebroken. Het lot van GSM netwerken is dus eigenlijk al bezegeld en elk jaar dat deze nog in de lucht blijven is feitelijk uitstel van executie. 

Op dit moment bestaan GSM netwerken in Nederland al meer dan 20 jaar. Nog nooit eerder heeft is één technologie voor mobiele telefonie zo lang operationeel geweest als GSM. Door de komst van 3G, 4G en binnenkort zelfs 5G verliest 2G (GSM) haar toegevoegde waarde. Het wordt te duur en te onrendabel om het naar huidige maatstaven inefficiënte GSM netwerk in de lucht te houden waardoor het binnen een periode van naar schatting vijf tot tien jaar echt zal gaan verdwijnen.

Dat betekent dat als de nieuwe Nokia 3310 net zo robuust is als haar 17 jaar oudere voorganger en het net zo lang uithoudt, het toestel over enkele jaren nog wel aan- en uitgezet kan worden, maar nooit meer gebruikt zal kunnen worden voor bellen of sms'en omdat er geen netwerken meer voor bestaan.
 


Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie