Nederlanders gebruiken telefoon steeds vaker in het buitenland

14-06-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Buitenland, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


Morgen, donderdag 15 juni, is een grote dag voor Europa. Morgen worden namelijk de zogenaamde 'roamingtarieven' definitief afgeschaft waardoor alle Europeanen tegen eigen nationale tarieven of zelfs vanuit de eigen bel-, sms- en databundel in andere EU landen kunnen bellen, sms'en en mobiel internetten. Uit onderzoek blijkt dat de tariefsverlagingen in de afgelopen jaren het buitenlandgebruik sowieso al heeft aangewakkerd.

Hoewel nog lang niet alle Nederlanders en Belgen ervan op de hoogte lijken te zijn, is het vanaf morgen, donderdag 15 juni, mogelijk om in de gehele Europese Unie mobiel te bellen, sms'en en mobiel te internetten tegen nationaal tarief of zelfs vanuit de eigen bel-, sms- of databundel. Na een periode van ruim 10 jaar waarin de Europese Unie de zogenaamde 'roamingtarieven', oftewel de extra kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland, stapsgewijs heeft verlaagd, worden deze roamingtarieven morgen in de gehele Europese Unie afgeschaft.

Het afgelopen jaar was al min of meer een overgangsjaar. Sinds vorig jaar juni gelden de nationale tarieven voor bellen, sms'en en mobiel internet al als uitgangspunt voor het roamingtarief in het buitenland. Afgelopen jaar mochten telecomproviders nog wel een toeslag in rekening brengen voor iedere belminuut, sms of MB dataverkeer die in andere EU landen werden verbruikt. Die toeslag vervalt vanaf morgen wat betekent dat een telefoongesprek, SMS of MB vanuit bijvoorbeeld Duitsland, Spanje, Griekenland en zelfs Finland even veel kost als in Nederland.

Telefoon wordt steeds vaker in het buitenland gebruikt

Doordat de roamingtarieven afgelopen jaren onder druk van de Europese Unie al steeds verder waren verlaagd, zijn Nederlanders hun telefoon ook steeds meer gaan gebruiken in het buitenland, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Vooral in de afgelopen anderhalf jaar is een sterke stijging zichtbaar geweest in het gebruik van de telefoon in het buitenland.

Telecompaper onderzoekt doorlopend hoevel Nederlanders in de afgelopen drie maanden de mobiele telefoon in het buitenland hebben gebruikt. In het eerste kwartaal van 2017 gaf 18 procent van alle Nederlanders aan de mobiele telefoon in het buitenland gebruikt te hebben om te bellen. 16,5 procent gebruikte de telefoon in het buitenland om mobiel te internetten. Anderhalf jaar eerder, in het derde kwartaal van 2015, lag dit nog op respectievelijk 8,7 en 7,5 procent waarmee het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland zowel voor bel- als voor internetverkeer is verdubbeld.

Komende maanden sterke stijging verwacht

Nu de roamingtarieven morgen definitief worden afgeschaft en met de zomervakantie voor de deur valt de voorspelling te maken dat Europeanen hun mobiele telefoon fors intensiever zullen gaan gebruiken in andere EU landen. Spaanse telecomproviders hebben hier al op voorgesorteerd. Spanje, één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa, ontvangt dit jaar naar schatting zo'n 80 miljoen toeristen die allemaal massaal zullen gaan bellen, sms'en en mobiel internetten vanaf de Spaanse Costa's. Om dat te faciliteren hebben Spaanse mobiele telecomproviders de dekking en capaciteit van hun netwerken in toeristische regio's enorm uitgebreid omdat er ten opzichte van vorig jaar een verviervoudiging van het dataverkeer wordt verwacht nu de roamingtarieven zijn afgeschaft.

Lees verder:
Alles wat u moet weten over de afschaffing van de roamingtarieven per 15 juni
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

Download de Android app van GSM Helpdesk     Download de iOS app van GSM Helpdesk

 


;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie