KPN en Vodafone zorgen samen voor betere gesprekskwaliteit

KPN en Vodafone zorgen samen voor betere gesprekskwaliteit

14-06-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Bij alle Nederlandse mobiele aanbieders kunnen klanten met HD geluidskwaliteit bellen, echter werkte dit tot op heden alleen wanneer gebeld werd binnen het netwerk met andere klanten die met hetzelfde netwerk verbonden waren. KPN en Vodafone zijn momenteel bezig met de uitrol van een zogenaamde 'interconnectie' die gesprekken met HD geluidskwaliteit nu ook tussen de twee providers mogelijk maken.

Iedereen met een moderne telefoon heeft al wel eens ervaren dat het ene telefoongesprek qua geluidskwaliteit veel zuiverder klinkt dan het andere. Gesprekken met een veel zuiverdere en helderdere geluidskwaliteit zijn over het algemeen zogenaamde 'HD Voice' gesprekken. Alle Nederlandse mobiele telecomaanbieders (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2) hebben HD Voice op hun netwerk geactiveerd.

Het grote probleem dat tot op heden bestond was dat HD Voice alleen werkte wanneer beide deelnemers aan het telefoongesprek gebruik maakte van hetzelfde netwerk. Op het moment dat de beller en de ontvanger ieder van een ander netwerk gebruik maakte werd het telefoongesprek qua geluidskwaliteit 'teruggeschakeld' naar de normale geluidskwaliteit.

Eindelijk een IP-interconnectie tussen KPN en Vodafone

Dit probleem bestaat al meer dan vijf jaar en heeft te maken met de zogenaamde 'interconnectie' tussen mobiele netwerken. KPN en Vodafone zijn nu begonnen met de uitrol van een zogenaamde 'IP-interconnectie' tussen beide netwerken waardoor beide providers in staat zijn om gesprekken met HD geluidskwaliteit aan elkaar door te gaan geven. Dat hebben zowel KPN als Vodafone aan GSM Helpdesk bevestigd.

Een aantal klanten van zowel KPN als Vodafone kunnen alreeds een hogere geluidskwaliteit ervaren op het moment dat zij met elkaar bellen. KPN en Vodafone zijn bezig om deze IP-interconnectie verder uit te rollen waardoor uiteindelijk alle klanten met een geschikte 3G of 4G telefoon een HD geluidskwaliteit kunnen gaan ervaren tijdens het bellen.

Binnekort ook voor gesprekken die over het 4G netwerk gaan

De IP-interconnectie tussen KPN en Vodafone biedt beide providers ook in staat om zogenaamde Voice over LTE (VoLTE) gesprekken aan elkaar door te geven. VoLTE is de benaming voor telefoongesprekken die via het 4G netwerk verlopen. VoLTE heeft naast een HD geluidskwaliteit ook als voordeel dat de 4G internetverbinding in stand blijft tijdens het telefoongesprek én telefoongesprekken aanzienlijk sneller tot stand komen.

Vooralsnog niet voor T-Mobile en Tele2

Vooralsnog is er geen IP-interconnectie met andere mobiele netwerken waaronder T-Mobile en Tele2, al ligt het voor de hand dat ook deze op termijn gerealiseerd gaan worden.
 ;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

04-06-2018
LG G7 ThinQ
25-05-2018
Motorola Moto E5
23-05-2018
Samsung Galaxy A6
17-05-2018
Nokia 8 Sirocco


Nieuw

30-05-2018
Nokia 5.1
30-05-2018
Nokia 3.1
02-05-2018
Samsung Galaxy A6
02-05-2018
LG G7 ThinQ
19-04-2018
Motorola Moto E5