Bellen, sms'en en internetten in het buitenland kost vanaf vandaag niets extra meer

15-06-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Buitenland, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


Vandaag, donderdag 15 juni, is een belangrijke dag voor Europa, die de geschiedenisboeken in zal gaan als 'Zero Roaming Day'. Vandaag worden namelijk binnen de Europese Unie de zogenaamde 'roamingtarieven' definitief afgeschaft wat betekent dat alle Europeanen binnen de EU geen extra kosten meer hoeven te betalen voor bellen, sms'en en mobiel internetten in- en vanuit een ander EU land.

De afgelopen weken hebben al diverse telecom aanbieders, waaronder KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile, deze roamingtarieven voortijdig afgeschaft. Vandaag is de uiterste deadline voor alle telecomproviders in de Europese Unie om de roamingtarieven af te schaffen. Nederlandse providers die dit nog niet hebben gedaan, zullen dit dus vandaag gaan doen.

Hierdoor belooft de zomervakantie voor alle Europeanen dit jaar extra leuk te worden. Iedereen kan zijn telefoon of smartphone gewoon mee op vakantie gaan nemen en blijven gebruiken zoals thuis. Bellen, sms'en en mobiel internetten in- en vanuit andere EU landen kost namelijk vanaf vandaag niets extra meer. Verbruik gaat gewoon uit de Nederlandse bel-, sms- of databundel of wordt tegen de normale Nederlandse tarieven berekend.

Al sinds 2007 werkt de Europese Unie aan het verlagen en uiteindelijk afschaffen van de zogenaamde 'roamingtarieven', oftewel de extra kosten die betaald moeten en moesten worden voor het gebruik van een mobiele telefoon in andere EU landen. Na jaren overleg is het dit jaar dan eindelijk zover.

Ik heb een bel-, sms of databundel. Is die ook geldig in de EU?

Vanaf vandaag zijn telecomproviders verplicht om ervoor te zorgen dat hun klanten de (nationale) belbundel, SMS bundel en / of databundel ook geldig is in andere EU landen. Wie in Nederland of België bijvoorbeeld een belbundel van 300 minuten heeft, mag vanaf vandaag dus die 300 minuten zowel in eigen land als in de rest van de EU gebruiken. Datzelfde geldt ook voor databundels. Wie een databundel van bijvoorbeeld 1 GB heeft in Nederland of België, kan deze databundel vanaf vandaag in heel de EU gebruiken.

Wat als mijn bundels op zijn?

Bel-, sms- en / of databundels hebben een bepaald volume aan belminuten, sms berichten of dataverkeer. Wanneer in eigen land of in andere EU landen meer belminuten, sms berichten of dataverkeer wordt verbruikt dan de bundels toelaten, geldt voor het extra verkeer vaak een hoger buiten bundel tarief. Dit hogere buiten bundel tarief is altijd gelijk, of u nu in eigen land buiten de bundel gaat of in andere EU landen. Vaak bieden providers opties aan waarmee bundels aangevuld kunnen worden. Dit kan dan een interessante optie zijn om hogere kosten te voorkomen.

En gebeld worden?

Tot op heden kostte zelfs gebeld worden in het buitenland geld. Immers, wie in het buitenland verblijft moet als het ware de kosten vanaf de landsgrens tot aan zijn mobiele telefoon betalen. Vanaf vandaag verdwijnen ook deze extra kosten voor gebeld worden volledig. Met andere woorden: wie in het buitenland verblijft en gebeld wordt, hoeft hier niet meer voor te betalen.

Hoe zit het met mijn bundel met onbeperkt bellen en / of SMS'en?

De regels zijn eigenlijk heel simpel: de tarieven of bundels die in eigen land van toepassing zijn bij het gekozen abonnement of prepaid aansluiting gelden uiterlijk vanaf vandaag ook voor de hele Europese Unie. Hoe groot de bel-, sms- of databundel ook is, de volledige bundel is vanaf vandaag ook in het buitenland bruikbaar. Heeft u een bundel waarmee u onbeperkt kunt bellen of SMS'en in Nederland of België, dan mag u ook in de hele Europese Unie onbeperkt bellen en sms'en zonder extra kosten.

Dus écht geen verrassingen meer achteraf?

In principe niet. Wanneer u in andere EU landen uw telefoon op dezelfde manier gebruikt als thuis in eigen land, en dus ongeveer evenveel minuten, sms'jes of mobiel internet gebruikt cq. binnen uw eigen bel-, sms- of databundel blijft, kost het gebruik van uw telefoon of smartphone in andere EU landen écht niets extra meer. U wordt dus bij thuiskomst niet meer verrast met een extra hoge rekening.

Zijn er uitzonderingen?

Ja. Mobiele aanbieders mogen misbruik aanpakken. Van misbruik kan sprake zijn wanneer het bel-, sms- of internetgedrag in het buitenland significant anders (hoger) is dan in eigen land. Ook wanneer een klant in een periode van vier maanden meer in het buitenland is dan in eigen land kan als misbruik gezien worden. In zo'n geval mag een mobiele aanbieder de klant een waarschuwing geven en hem vragen zijn gedrag of verbruik te normaliseren. Wanneer de klant dit niet doet mag een mobiele aanbieder na een tweede waarschuwing een kleine toeslag in rekening gaan brengen voor iedere belminuut, sms of MB dataverkeer.

Wat nu als ik buiten de EU op reis ga?

Per vandaag moeten mobiele aanbieders de roamingtarieven binnen de Europese Unie afschaffen. Vanaf vandaag mag dus iedere Europeaan in elk ander EU land tegen de eigen nationale tarieven of vanuit de eigen nationale bel-, sms- of databundel bellen, sms'en en internetten. Sommige providers, waaronder bijvoorbeeld Vodafone, bieden dezelfde mogelijkheden ook aan in een aantal landen buiten de EU, bijvoorbeeld Turkijke, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Bij andere mobiele aanbieders is het strikt en álleen binnen de EU mogelijk de telefoon tegen nationale tarieven of vanuit de nationale bundels te gebruiken.

Op het moment dat u naar een land buiten de Europese Unie reist of een Europees land dat niet bij de Europese Unie hoort, kan u alsnog met roamingtarieven te maken krijgen en kunnen (hoge) tarieven gelden voor bellen, sms'en en internetten. Raadpleeg hiervoor voor vertrek de tarieven- en voorwaardenpagina op de website van uw mobiele aanbieder. De nieuwe regelgeving geldt namelijk niet voor landen die niet tot de Europese Unie horen. 

Vragen?

Heeft u nog vragen die niet in dit artikel zijn beantwoord? Stel uw vragen dan in de reacties onderaan dit artikel. Op basis van uw eventuele vragen zal dit artikel verder aangevuld gaan worden.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

Download de Android app van GSM Helpdesk     Download de iOS app van GSM Helpdesk

 


;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie